x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ananasul, aliatul siluetei

Ananasul, aliatul siluetei

de Georgeta Licsandru    |    15 Mar 2008   •   00:00
Ananasul, aliatul siluetei

AVANTAJ ● Fructul care arde kilogramele în plus
După o masă copioasă mâncaţi câteva feliuţe de ananas crud. Vă vor ajuta să evitaţi problemele cu digestia. În acelaşi timp, ananasul stimulează arderea grăsimilor, fiind alimentul ideal şi pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

AVANTAJ ● Fructul care arde kilogramele în plus
După o masă copioasă mâncaţi câteva feliuţe de ananas crud. Vă vor ajuta să evitaţi problemele cu digestia. În acelaşi timp, ananasul stimulează arderea grăsimilor, fiind alimentul ideal şi pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.


Ananasul este încadrat de nutriţionişti în categoria "alimentelor cu calorii negative", alături de citrice, mere, ţelină, varză, broccoli. Avantajul acestor fructe şi legume este că vin cu un aport caloric scăzut şi, în acelaşi timp, au capacitatea de a stimula arderea naturală a grăsimilor.


"Bromelaina – o enzimă prezentă în ananas – este cea care îi conferă acestui fruct proprietatea de a arde grăsimile şi de a îmbunătăţi digestia. Câteva feliuţe de ananas între mese ne feresc de probleme digestive, de balonări, de indigestie. Ananasul conţine 83%-84% apă, astfel explicându-se proprietăţile diuretice ale fructului. O cură cu ananas elimină apa în exces din ţesuturi şi ne ajută să slăbim", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru ne atrage atenţia că este vorba despre ananasul crud, nu despre cel din compoturile din comerţ. Compotul de ananas are un adaos considerabil de zahăr, ceea ce înseamnă automat un aport caloric mai mare. 100 g ananas crud conţin 52 de calorii, în vreme ce aceeaşi cantitate de ananas din compot – 83 de calorii.


VITAMINE. Acest fruct aromat se remarcă de asemenea prin bogăţia de vitamine din grupul B, vitamina C, betacaroten, potasiu, fier, zinc, mangan, calciu, iod. Datorită conţinutului de vitamine şi minerale, ananasul are proprietăţi remineralizante. Astfel, dacă ţinem cură de slăbire, nu ne vom simţi extenuaţi din cauza aportului alimentar redus. Mai mult, prin bogăţia de fibre alimentare, conferă senzaţia de saţietate rapid.

În acelaşi timp, ananasul are efecte tonice asupra sistemului nervos datorită vitaminelor din grupul B. Prin conţinutul de potasiu, ananasul crud stimulează activitatea cardiacă. Nutriţioniştii apreciază acest fruct şi datorită conţinutului de betacaroten (provitamina A). Betacarotenul care se găseşte în fructele exotice acţionează favorabil asupra acuităţii vizuale.

Boli de inimă

Un studiu efectuat la Universitatea Oslo (Norvegia) a arătat că ananasul alături de kiwi şi papaya previne ateroscleroza, deoarece împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii arterelor sangvine. Cercetătorii norvegieni au demonstrat că aceste fructe pot arde grăsimile care blochează arterele, stopând în acest fel formarea trombozelor (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sânge). Riscul de tromboză este redus de asemenea de vitamina C, care se găseşte în ananas. 100 g ananas crud ne furnizează 30 mg vitamina C. În plus, aceasta menţine tonusul vaselor sangvine.

×
Subiecte în articol: ananas alimentaţie sănătoasă ananasul