x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Avocado sau untul vegetal

Avocado sau untul vegetal

de Georgeta Licsandru    |    13 Sep 2008   •   00:00
Avocado sau untul vegetal

Avocado conţine între 5% şi 25% grăsimi ce protejează vasele sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. În acest fruct se găsesc substanţe ce reduc nivelul colesterolului în sînge.

Avocado conţine între 5% şi 25% grăsimi ce protejează vasele sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. În acest fruct se găsesc substanţe ce reduc nivelul colesterolului în sînge. 

 
Cercetătorii de la Wesley Medical Centre (Queensland, Australia) au demonstrat că persoanele care mănîncă un avocado pe zi nu au probleme cu colesterolul. Participanţii la studiu au mîncat zilnic cîte un avocado crud timp de trei săptămîni. La sfîrşitul studiului, cercetătorii au constatat că avocado reduce colesterolul din sînge cu 8,2%, iar o dietă cu conţinut mic de grăsimi scade colesterolul cu doar 4,9%. Acest efect se datorează betasitosterolului,  substanţă prezentă în miezul de avocado, ce împiedică asimilarea grăsimilor şi previne bolile cardiovasculare.

 
PROPRIETĂŢI. “Avocado este originar din Mexic, unde este folosit pentru producţia de ulei. Un fruct de avocado poate să atingă pînă la 1 kilogram greutate. Acest fruct conţine între 14% şi 25% grăsimi vegetale uşor asimilabile, ce protejează vasele sangvine. Este apreciat de asemenea pentru proprietăţile sale antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante. Studiile au demonstrat că avocado reduce intensitatea simptomelor ce însoţesc creşterea în volum a prostatei. Recent, s-a descoperit că în avocado se găseşte o substanţă – persenona – cu acţiune antiinflamatoare”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 
CRUD. Chiar dacă este un fruct, avocado se consumă mai mult ca fel de mîncare. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm avocado crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice. Dacă este tratat termic, avocado capătă un gust amărui. Din avocado se pregăteşte un sos, numit şi unt vegetal datorită grăsimilor pe care le conţine. Spre deosebire de untul obişnuit, untul vegetal din avocado nu creşte colesterolul şi nu pune în pericol silueta. Sosul de avocado se poate asezona cu usturoi, piper, peşte sărat. 100 g avocado conţin 165 de calorii, mai mult decît alte fructe. Comparativ cu alte fructe, avocado este mai săţios datorită grăsimilor şi fibrelor alimentare. Proteinele din avocado sînt uşor de digerat.

 
VITAMINE. Avocado este bogat în vitaminele A, B, C, D, E, K. Datorită B-urilor, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos şi este sursă bună de vitamina A (60 micrograme/100 g), ce stimulează acuitatea vizuală. 100 g avocado ne furnizează 15 mg vitamina C şi 1 mg fier, elemente cu rol important în stimularea imunităţii şi prevenirea anemiei feriprive.

 

Anticancer

Un studiu efectuat la Universitatea Ohio (SUA) a arătat că avocado previne cancerul. Vitaminele şi mineralele din avocado favorizează eliminarea toxinelor şi reduc stresul oxidativ, aflat la originea bolilor neurodegenerative şi a cancerului.

 

100 grame avocado

Calorii  165
Grăsimi 5-25 g
Proteine            2 g
Zaharuri            1,6 g
Fier      1 mg
Vitamina C       15 mg
Vitamina A       60 microg

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă avocado