x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet REMEDIU - Ridiche contra tusei

REMEDIU - Ridiche contra tusei

de Georgeta Licsandru    |    09 Oct 2008   •   00:00
REMEDIU - Ridiche contra tusei

Ridichea neagră calmează tusea, stimulează digestia, scade colesterolul, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală. Ridichea este indicată atât adulţilor, cât şi copiilor, sub formă de salată, suc sau sirop cu miere.



Ridichea neagră calmează tusea, stimulează digestia, scade colesterolul, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală. Ridichea este indicată atât adulţilor, cât şi copiilor, sub formă de salată, suc sau sirop cu miere.

Ridichea neagră este sursă bună de calciu, potasiu, magneziu, zinc şi vitaminele A, B, C. Salatele şi siropul de ridiche neagră au proprietăţi remineralizante şi tonice, fiind recomandate pentru întărirea imunităţii înainte de răcirea mai accentuată a vremii. De asemenea, ridichea neagră este recunoscută pentru proprietăţile antitusive şi expectorante, fiind utilizată în viroze respiratorii, bronşite, pneumonii. “Această legumă conţine o substanţă care îi dă gustul picant şi care îi conferă proprietăţi antitusive şi expectorante”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

SIROP CU MIERE
Siropul de ridiche neagră amestecat cu miere calmează tusea şi, în acelaşi timp, ne ajută să scăpăm mai repede de virozele respiratorii. Pentru pregătirea siropului, în ridiche se face o scobitură în care se pune miere, apoi se lasă 24 de ore într-un loc călduros. Din acest sirop, copiii pot lua două-trei linguriţe, iar adulţii – trei-patru linguri pe zi. În viroze sau bronşite poate fi folosită şi salata de ridichi, asezonată cu oţet de mere şi ulei de măsline. De asemenea, ridichile negre îmbunătăţesc funcţia hepatică, contribuie la scăderea nivelului colesterolului şi la prevenirea bolilor cardiovasculare. Salatele cu ridichi negre, morcovi, ţelină, păstârnac stimulează circulaţia sangvină şi previn trombozele. “Rădăcinoasele – ridichi, ţelină, morcovi – conţin terpene şi lignine, substanţe care previn cariile dentare, bolile de inimă şi îm-piedică dezvoltarea celulelor canceroase”, precizează prof. dr Mencinicopschi.

Ridichile negre sunt apreciate de nutriţionişti pentru proprietăţile diuretice şi detoxifiante. În cure de câteva zile, sucul de ridiche contribuie la eliminarea toxinelor şi la pierderea kilogramelor în plus. Fiind iute şi având un gust mai puţin plăcut, sucul de ridiche neagră trebuie diluat cu suc de morcovi. Sucul proaspăt stors este sursă excelentă de potasiu, calciu, vitamina C.

ATENŢIE LA NITRAŢI!

Persoanele care au hiperaciditate gastrică, ulcer gastric trebuie să manifeste precauţie în consumul de ridichi negre, deoarece aceste legume pot fi iritante pentru stomac. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia că ridichile negre, alături de morcovi, ţelină sau păstârnac, au tendinţa naturală de a acumula nitraţii din sol. Nitraţii sunt periculoşi mai ales pentru copii, pentru că se transformă în substanţe cancerigene.

100 g ridiche neagră
Calorii            26
Proteine         1,3 g
Grăsimi          0,1 g
Carbohidraţi    4,9 g
Fibre              1,6 g
Calciu             21 mg
Magneziu        9 mg
Potasiu           232 mg
Zinc                0,3 mg
Fier                 0,29 mg
Vitamina C       22 mg
Acid folic          27 microg

×
Subiecte în articol: neagra alimentaţie sănătoasă ridiche