x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Djangofollies, improvizaţii à la tzigane

Djangofollies, improvizaţii à la tzigane

de Dana Cobuz    |    07 Sep 2010   •   00:00
Djangofollies, improvizaţii à la tzigane

A devenit aproape o regulă ca muzicanţii romi să devină cunoscuţi şi apreciaţi mai întâi în străinătate şi abia apoi în ţara de origine. Pentru al doilea an consecutiv, Lavinia Răducanu şi Taraful Rromak au susţinut spectacolul "Da ljuba" cu casa închisă pe întreaga perioadă a Festivalului de Teatru de la Avignon. În plus, au avut şi alte concerte de "djangofollies" în Franţa.

În această lună, taraful şi soprana le vor demonstra şi bucureştenilor cum ştiu să improvizeze "ŕ la tzigane", în spectacolele de la Clubul Ţăranului Român (23 septembrie, ora 21:00) şi din Parcul Al.I. Cuza (24 septembrie, ora 18:00).

În anii '40, Django Reinhart, un chitarist francez de origine romă, a "inventat" un stil muzical numit swing manush. Aceasta este descoperirea pe care Taraful Rromak şi Lavinia Răducanu o propun publicului din România: swing manush, cu teme ţigăneşti originale, inspirate din muzica slovacă sau rusească. Multiculturalitatea este o noţiune la ea acasă în cadrul Tarafului Rromak, pentru că membrii acestuia provin din Ucraina, Polonia, Ungaria, Serbia şi România, toţi cei 10 instrumentişti fiind stabiliţi la Timişoara. Majoritatea au venit în echipă cu studii la Conservator, dar şi cu experienţa acumulată cântând în teatrele din vestul României şi în ţările vecine.

Astfel, nu se poate vorbi nici despre derizoriu şi nici despre kitsch în ceea ce priveşte muzica pusă în scenă de Taraful Rromak şi Lavinia Răducanu. Repertoriul exclusiv este alcătuit din teme clasice gitane ruseşti (cunoscute din "Şatra"), balcanice (lansate prin filmele lui Emir Kusturica), spaniole (teme din "Carmen" de Bizet) sau franţuzeşti (swing manush). Dialectul cel mai folosit este sinti, vorbit de aproximativ 30.000 de romi din toată Europa. Taraful Rromak cuprinde 10 instrumentişti (în special la instrumente cu coarde) şi două dansatoare. Îmbrăcaţi în costume autentice şi cântându-şi cu patos muzica, aceştia sunt preferaţi de Emir Kusturica pentru animaţiile din cadrul festivalurilor în care este implicat.

Solista care îmbogăţeşte spectacolele cu vocea ei are o poveste de viaţă impresionantă. Deşi părinţii şi-au dorit ca Lavinia să studieze pianul, tânăra a preferat să cânte cu vocea. A absolvit totuşi Liceul de Artă, secţia Pian, apoi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, la secţia Canto clasic, urmat de Conservatorul din Timişoara. Pe scena lirică, a cunoscut un succes imens în spectacolul "Şatra" al Teatrului Maghiar "Csiky Gergely" din Timişoara. O tumoră benignă la corzile vocale a fost motivul a nouă operaţii, în urma cărora a trebuit să reînveţe să vorbească şi să cânte.

×
Subiecte în articol: antimonden