x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale BD-urile au luat Capitala cu asalt

BD-urile au luat Capitala cu asalt

de Oana-Maria Baltoc    |    29 Oct 2010   •   00:00
BD-urile au luat Capitala cu asalt

Expoziţii, întâlniri cu artişti, proiecţii de scurtmetraje de animaţie, ateliere de creaţie la Salonul European de Bandă Desenată.



Timp de o lună, Bucureştiul  găz­duieşte Salonul European de Bandă Desena­tă, la Galeria Etaj 3/4 - MNAC, în clă­direa Teatrului Naţio­nal. Ieri, evenimentul s-a deschis oficial, în prezenţa invitatului special Olivier Grenson, artist şi profesor de bandă desenată la Şcoala de Cerce­ta­re Grafică de la Bruxelles (unul dintre cei mai  reprezentativi autori belgieni francofoni de bandă desena­tă), şi a lui Horia-Roman Pa­ta­pievici, preşedintele Institutului Cultural Ro­mân şi preşedintele reţelei EUNIC (Uni­unea Europeană a Institutelor Cul­turale Naţionale), urmând ca până la 21 noiembrie pasionaţii de BD-uri să aibă parte de zeci de surprize.

Prima dintre ele au constituit-o vernisajul expoziţiei "Istoria Benzii Desenate Româneşti 1935-2010", care conţine peste 100 de planşe ori­ginale, şi lansarea volumului "Istoria Benzii Desenate Româneşti 1891-2010" de Alexandru Ciubota­riu şi Dodo Niţă, o carte născută din necesitatea de a înlătura neclarităţile din jurul acestei forme de artă, adesea confundată cu ilustraţia de carte, caricatura, desenul animat sau filmul de animaţie, după cum afirmă chiar autorii. Rezultată în urma a peste 20 de ani de documentare, "Istoria Benzii Desenate Româneşti 1891-2010" este împărţită în trei capitole - "Vârsta de Aur" (1891-1947), "Socialism şi BD" (1948-1989) şi "Banda desenată contemporană" (1990-2010) -, trecând în revistă nu numai evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România, ci şi paradoxurile acestei evoluţii.

În cadrul Salonului a fost amenajat şi un spaţiu pus la dispoziţia celor care doresc şi îndrăznesc să-şi expună propriile creaţii de bandă desenată, dar şi un punct de vânzare, unde puteţi găsi albume, broşuri şi reviste de benzi desenate provenite din ţările prezente la manifestare. De altfel, la această sărbătoare a benzii desenate au fost invitaţi artişti precum Guy Delisle, Sylvain Coissard şi Pakito Bolino (Franţa), Jean Auquier (Wallonie-Bruxelles), Cserkuti David şi Bayer Antal (Ungaria), Sascha Hommer (Germania), Sandu Florea (SUA), Octav Ungureanu (România) etc.

Dintre acţiunile la care sunteţi aşteptaţi vă amintim de atelierul pe care Olivier Grenson îl va susţine sâmbătă, 30 octombrie, alături de autori români de benzi desenate, între 11:00 şi 12:30 (înscrieri la gabrielawbb@rdsmail.ro), dar şi de atelierul interactiv "Illustrating web comics", susţinut de Octav Ungurea­nu de miercuri, 3 noiembrie, până joi, 11 noiembrie, între 17:00 şi 19:00.  

De asemenea, vineri, 12 noiembrie, începând cu ora 18:30, se vor decerna "Premiile Sandu Florea", în prezenţa creatorului român de bandă de­senată stabilit în SUA din 1991. La numai trei luni de la sosirea în America, unde BD-urile reprezintă o adevărată industrie, Sandu Florea în­cepea colaborarea cu cea mai mare editură de comics din America, Marvel Comics, la care s-au adăugat cola­bo­rări cu alte edituri importante: DC Comics, Chaos Comics, Dark Horse Comics. Printre lucrările pe care şi-a pus amprenta se numără Buf­fy the Vampire Slayer, X-Men: The End, Batman: Battle for the Cowl etc.

Şi celor mai tineri admiratori ai benzilor desenate le este dedicat un atelier de serigrafie culinară susţinut sâmbătă, 13 noiembrie, de Pakito Bolino (Franţa), la care se pot înscrie co­pii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani la adresa jumatatea­pli­na@g­mail.com.

Bineînţeles, expoziţiile speciale de bandă desenată pot fi vizitate pe toată durata Salonului, de miercuri până duminică, între 11:00 şi 19:00, la fel şi proiecţiile de desene animate pentru copii, sâmbătă şi duminică, între 10:00 şi 14:00, dar şi proiecţiile de scurtmetraje de animaţie, sâmbătă şi duminică, între 14:00 şi 18:00. Programul detaliat al evenimentului îl puteţi accesa la http://www.bandadesenataeuropeana.blogspot.com/

×
Subiecte în articol: arte