x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Canonizarea poetului Mihai Eminescu

Canonizarea poetului Mihai Eminescu

03 Feb 2010   •   00:00

Liga Scriitorilor din România a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, canonizarea poetului Mihai Eminescu drept sfânt în calendarul ortodox român, informează Mediafax.

Într-o scrisoare adresată marţi Patriarhului Daniel, Liga Scriitorilor din România îşi exprimă speranţa că propunerea "va găsi ecoul cuvenit la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a-l aşeza pe Mihai Eminescu la locul cuvenit în calendarul Sfinţilor Ortodocşi Români". Potrivit reprezentanţilor Ligii, Eminescu merită canonizat din mai multe motive, printre care se numără şi faptul că din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet şi aflate la Academia Română "răzbate spiritul naţional-ortodox".

"Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxă, căminarul Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, provenea dintr-o familie de ţărani români-ortodocşi din nordul Moldovei şi Raluca Eminovici, mama poetului, născută Jurascu, era ortodoxă", se arată în solicitare. De asemenea, în scrisoare s-a precizat că Mihai Eminescu a urmat, între anii 1858-1860, Şcoala Primară National Hauptschule (Şcoala Primară Ortodoxă Orientală) din Cernăuţi şi că autorul a scris multe poezii cu temă religioasă. Liga Scriitorilor din România are sediul la Cluj-Napoca şi numără peste 300 de membri. (C.S.)

×
Subiecte în articol: arte