x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Comedia norilor", în premieră la Naţional

"Comedia norilor", în premieră la Naţional

de Maria Sârbu    |    09 Mai 2009   •   00:00
"Comedia norilor", în premieră la Naţional

Teatrul Naţional din Bucureşti prezintă duminică, la Sala Mare, începând cu ora 19:00, premiera oficială a spectacolului "Comedia norilor" ­ o adaptare după Aristofan, în regia lui Dan Tudor.



Versiunea scenică este semnată de Andrei Marinescu şi acelaşi Dan Tudor, care şi-au propus ca spectacolul gândit pe un text de aproximativ 2.400 de ani să fie actual, modern şi să surprindă publicul. Cu atât mai mult cu cât "satira antică, în care raţionamentul strâmb şi judecata nedreaptă pervertesc valorile, demonstrează că societatea a rămas aproape neschimbată". Apoi, cei din teatru încearcă să ne convingă că în această piesă vom recunoaşte "discursurile miliardarilor de carton şi retorica demagogică a unor impostori pentru care oamenii cinstiţi devin o pradă uşoară".

Pentru a întruchipa personajele create de Aristofan - părintele comediei universale ­ au fost aleşi actorii Alexandru Bindea, Mircea Albulescu, Răzvan Oprea, Ileana Stana Ionescu, Simona Bondoc, Oana Vânătoru, Afrodita Androne, Raluca Petra, Victoria Dicu, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Dragoş Ionescu, Daniel Badale ş.a.

Echipa este completată cu creatori apreciaţi de public: Andu Dumitrescu (scenografia), Răzvan Mazilu (coregrafia), Vlad Creţu Muzica.

De remarca faptul că Dan Tudor, care la cei aproape 39 de ai săi se poate mândri cu o teatrografie destul de bogată, s-a aplecat în ultimul timp asupra textelor vechi. În 2006, el aducea la rampă, tot la Naţional, "Sânziana şi Pepelea" după Vasile Alecsandri, iar în ianuarie 2009 "Molto, gran' impressione", spectacol montat pe un scenariu realizat de Romulus Vulpescu pe baza a patru texte din secolul al XIX-lea semnate de Costache Faca, Matei Millo şi Costache Caragiali. Acest spectacol este programat în cadrul Festivalului Comediei Româneşti, organizat în aceste zile de Teatrul de Comedie din Bucureşti.

×
Subiecte în articol: arte