x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale De 14 ani, Festivalul Filmului European

De 14 ani, Festivalul Filmului European

de Maria Sârbu    |    24 Mar 2010   •   00:00

Este o manifestare care îi bucură pe cinefili de 14 ani: Festivalul Filmului European. Se desfăşoară în luna mai, în Bucureşti şi în câteva oraşe din ţară. În Capitală, festivalul din acest an ţine zece zile (6-16 mai). Ediţii locale vor avea loc la Braşov (13-16 mai), Iaşi (20-23 mai), Târgu-Mureş (21-23 mai) şi Timişoara (27-30 mai).

La Festivalul Filmului European au fost proiectate întotdeauna filme considerate cele mai bune în ţările participante. Selecţia aparţine în principal ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor respective în România, dar organizatorul evenimentului este Institutul Cultural Român, avându-i parteneri Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România şi Muzeul Ţăranului Român. Au acordat sprijin şi distribuitorii Independenţa Film, Clorofilm şi RomâniaFilm.

Au fost selectate, aşa cum suntem anunţaţi, 50 de filme de tot felul, din 28 de ţări. Va fi un număr record de proiecţii. Pentru prima dată sunt prezente ţări precum Israel şi Serbia. Festivalul are o pagină web oficială şi este prezent, începând cu această ediţie, şi pe facebook.

Organizatorii au inclus în colecţia "Vintage", apreciată până acum, opt dintre cele mai bune filme de la ediţiile anterioare ale Festivalului şi vor fi prezentate într-o proiecţie maraton în noaptea de 15 spre 16 mai, la Bucureşti. O zi va fi dedicată filmului românesc.

Deschiderea va avea loc cu filmul de "Palme d'Or" "Das Weisse Band" (Austria, 2009), în regia lui Michael Haneke, la 6 mai (Cinema PRO).

Şi în acest an a fost numit ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European - regizorul Radu Jude. Este al cincilea ambasador onorific, după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Marian Crişan. Toţi au fost aleşi după ce filmele lor de succes au făcut ocolul festivalurilor din lume. Radu Jude, cineastul care a debutat anul trecut în lungmetraj cu filmul "Cea mai fericită fată din lume", va realiza clipul de promovare a festivalului şi va fi alături de organizatori în derularea acestuia.

×