x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale De-a râsu’- plânsu’ la Teatrul de Comedie

De-a râsu’- plânsu’ la Teatrul de Comedie

de Oana-Maria Baltoc    |    01 Feb 2008   •   00:00
De-a râsu’- plânsu’ la Teatrul de Comedie

“Dumnezeul de a doua zi”, un text plin de firesc, semnat de Cornel Mimi Brănescu (premiul I la Concursul de Comedie Românească, ediţia I, 206 din cadrul festCo), interpretat magistral de Claudiu Bleonţ şi Delia Seceleanu, în regia lui Marcel Ţop, a avut premiera joi seara în Sala Studio a Teatrului de Comedie.

“Dumnezeul de a doua zi”, un text plin de firesc, semnat de Cornel Mimi Brănescu (premiul I la Concursul de Comedie Românească, ediţia I, 206 din cadrul festCo), interpretat magistral de Claudiu Bleonţ şi Delia Seceleanu, în regia lui Marcel Ţop, a avut premiera joi seara în Sala Studio a Teatrului de Comedie. Piesa vorbeşte despre farmecul dar şi despre mizeria vieţii în doi, presărată cu inevitabile momente penibile. Un joc interactiv care smulge zâmbete amare celor din public, aflaţi atât de aproape de desfăşurarea unor scene familiare, care surprind tocmai din cauza normalităţii cu care le credităm. Două personaje, el şi ea, două monologuri din care se compune “Românica”, o margine de autostradă unde se naşte chinuit povestea de dragoste, un univers care se restrânge la un bloc de la marginea Bucureştiului, într-un apartament de două camere cu baia şi bucătăria la comun, o dramă aruncată în ridicol de prostie, răutate, indiferenţă. Şi pentru că vorbeam de interacţiune şi despre firesc, în seara premierei, Claudiu Bleonţ a îmbogăţit, accidental, textul lui Mimi Brănescu. Asta, pentru că am avut şansa ca în timpul reprezentaţiei unui zelos să i se năzară să bată din răsputeri într-o ţeavă.

 

Tânărul regizor Marcel Ţop (premiul special al juriului Gala Absolvenţilor, Casandra, 2004; Premiul Yorick la Festupic - Compiegne, Franţa, 2002; premiul pentru cea mai buna regie, “Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de H. Lovinescu, Festivalul Internaţional de Teatru - Piatra Neamţ, 1998 “) a ales “Dumnezeul de a doua zi” din peste 150 de texte, atunci când i s-a cerut să monteze o piesă contemporană la Teatrul de Comedie. Ce a văzut el dincolo de textul lui Mimi Brănescu? “…doi oameni care se biciuiesc, râzând de ei înşişi şi de cei care le provoacă durerea şi nenorocirea, doi oameni care râd cu fanatism, cinism şi de dincolo de moarte, de ei înşişi, de ţara lor - România, şi de torţionarii lor - români sadea; doi oameni care muşcă din propria carne şi se lasă muşcaţi fără să crâcnească, zâmbind. Doi oameni care se zvârcolesc într-un spaţiu în care «toţi sunt vinovaţi», conform sintagmei lui Camus. Doi oameni pe care îi ţin în viaţă şi în moarte iubirea şi credinţa în Dumnezeul de a doua zi (...)" Dacă v-am făcut curioşi, următoarea reprezentaţie are loc joi, 7 februarie, de la ora 19:30, la Sala Studio.

×
Subiecte în articol: arte