x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţie Nicolae Tonitza la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziţie Nicolae Tonitza la Muzeul Naţional Cotroceni

17 Mar 2010   •   00:00

O expoziţie cu tema "Tonitza - armonii de culoare", prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician, va fi deschisă, miercuri seară, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Expoziţia este organizată de Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară, precum Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Brukental, Muzeul Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus", Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Bacău, Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad, Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer-Cumpăna", Muzeul Judeţean Argeş.

Vor fi prezente 83 de lucrări de pictură şi grafică, având ca tematică Copilăria - "Nud", "Portret de copil", "Portret de fetiţă", "Fiul pădurarului", "Profil de fată", "Fată cu basma", Balcicul şi farmecul Dobrogei - "Cap de tătăroaică", "Poarta din Mangalia", "Casa din Dobrogea" (piesa de tezaur din colecţia Muzeului de Artă Braşov), "Stradă din Balcic", "Zi tristă la Balcic", "Vedere spre mare", Portretistică - "Portret de tânară", "Călugăriţă", "Steluţa Trembinski", "A. Lerhman", lucrări cu tentă orientală - "Japoneza", "Bust de femeie", Flori - "Vas cu mimoze", "Flori de câmp", "Bujori", "Buchet de maci".


Nicolae Tonitza s-a născut la 13 aprilie 1886, la Bârlad. Din 1909 călătoreşte în Italia la Milano, Parma, Torino, Genova, Veneţia, Florenţa şi apoi în Franţa, unde rămâne doi ani, lucrând la Paris în atelierul pictorilor Edmond Aman-Jean şi Pierre Laprade.
În cursul anului 1916, expune la Bucureşti 94 de picturi şi desene, împreună cu ştefan Dimitrescu.
După război se stabileşte la Bucureşti, unde participă la expoziţii, ilustrează cărţi, colaborează la diverse publicaţii cu desene şi cronici artistice.
În 1924, expune la Bienala de la Veneţia, iar un an mai târziu se retrage din Asociaţia "Arta Română" şi împreună cu Francisc Şirato, Oscar Han şi Ştefan Dimitrescu întemeiază "Grupul celor patru".
În anii următori, până în 1934, au loc repetate expoziţii ale "Grupului celor patru", în timp ce Tonitza, considerat "cel mai de seamă" pictor român în viaţă, va expune şi în străinătate - Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935).
În anii 1933 şi 1934, pictează împreună cu Francisc Şirato în Dobrogea, realizând o serie de tablouri şi desene cu peisaje din Balcic.
În 1939, se îmbolnăveşte grav şi la 26 februarie 1940 se stinge din viaţă la Bucureşti.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 martie - 10 mai.

×
Subiecte în articol: arte