x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziţii, muzică, film, teatru stradal

Expoziţii, muzică, film, teatru stradal

de Roxana Ioana Ancuta    |    10 Aug 2009   •   00:00
Expoziţii, muzică, film, teatru stradal
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

După ce au lansat un nou single, "Sâmbure de drac", băieţii de la Animal X se ocupă acum de activităţi culturale.



Şopârlă (Alexandru Salaman - foto 2), preşedintele Art Music and Film, asociaţie culturală pe care a înfiinţat-o acum mai bine de un an, a demarat proiectul "Art Boulevard", care va dura până la 20 septembrie şi care se desfăşoară pe trei dintre străzile aflate în Centrul Istoric al Bucureştiului: Şelari, Strada Franceză şi Sfântul Dumitru. Practic, deschiderea acestei manifestări, care implică o serie de activităţi menite să-i promoveze pe tinerii artişti care doresc să se alăture iniţiativei, dar şi să-i distreze pe bucureştenii şi pe turiştii care se află zilele acestea prin Capitală, ar fi trebuit să aibă loc joia trecută. Însă, din cauza condiţiilor meteo neprielnice, inaugurarea a fost amânată până sâmbătă.

CĂNTĂ MIHAI MĂRGINEANU
Aşadar, timp de o lună şi jumătate, centrul vechi bucureştean va deveni punctul fierbinte al unor concerte live, al expoziţiilor de fotografie de tot felul, al spectacolelor de dans şi de teatru pentru copii cu trupele Paiaţa şi Libelula (în fiecare week-end, în jurul prânzului), al show-urilor de stand-up comedy (Dan Badea, Costel), al proiecţiilor de scurtmetraje (realizate cu sprijinul studenţilor de la UNATC), al prezentărilor de modă, al street-art-ului, body-paintingului şi nu numai. "Art Boulevard" este un eveniment cultural organizat în colaborare cu "Spotlight Events", cu sprijinul Centrului Pentru Proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti "ArCub" şi al Primăriei Capitalei şi se vrea, după cum spun organizatorii, "Cel mai liber festival de artă". Costurile festivalului s-au ridicat pe undeva la 100.000 de euro (bani investiţi din fonduri proprii), iar participarea artiştilor nu implică nici o taxă.

"Ceea ce urmărim prin demersul nostru este să punem cât mai mult în valoare Centrul Istoric al Bucureştiului, un loc încărcat de un trecut şi o energie formidabilă şi să-l transformăm într-un centru artistic al oraşului şi chiar al ţării. «Art Boulevard» se vrea un spaţiu în care artiştii din toate domeniile, fie ele convenţionale sau mai puţin, să se adune, să creeze, să interacţioneze şi să intre în contact cu publicul", spune Andreea Aldea, organizator. Evenimentul se desfăşoară zilnic între orele 11:00 şi 23:00, iar printre activităţile permanente se numără expoziţiile de fotografie şi pictură, artă grafică, body art ca body-painting şi tatuaje temporare, târgurile de handmade, jonglerii cu foc şi numere de magie. Serile de joi şi vineri le sunt dedicate reprezentaţiilor de teatru (InD'art, Q-feel, ArCa LuI NoE), iar în week-end-uri, în afara spectacolelor de teatru pentru copii şi de teatru de păpuşi, seara vor avea loc concerte muzicale (Dekadens 15 august, Les Elephants Bizzares 29 august, Mihai Margineanu 26 august, Animal X, Sensor). Evenimentele de seară, din fiecare week-end, vor fi prezentate de Vali Crăciunescu, spun organizatorii care încearcă totuşi să-l aducă mai des pe scenă «Art Boulevard». Pentru cine doreşte să cunoască o parte din tainele olăritului, un meşter olar va fi invitat să-şi dovedească măiestria în faţa publicului.

FĂRĂ TAXE

În colaborare cu Biblioteca Metropolitană, "Art Boulevard" organizează începând cu această săptămână mişcarea de street-art (expoziţii de grafitti), deşi deocamdată spaţiul în care trebuie să expună artiştii nu este foarte ofertant, şi asta din cauza teraselor deschise în zonă.

În ceea ce priveşte picturile tinerilor artişti, unele dintre acestea pot fi achiziţionate la preţuri între 200 şi chiar 1.000 de euro. "Vrem să se înţeleagă faptul că noi sprijinim artiştii, nu le luăm banii. Asta înseamnă că ei nu vor avea de plătit absolut nici o taxă şi nu luăm nici comision din vânzările pe care le vor avea expozanţii."

×
Subiecte în articol: arte