x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Hamleţi faţă în faţă

Hamleţi faţă în faţă

de Maria Sârbu    |    30 Apr 2010   •   00:00

Doi mari interpreţi ai rolului Hamlet din secolul al XX-lea, britanicul Michael Pennington şi românul Ion Caramitru, vor sta astăzi faţă în faţă la o întâlnire-spectacol din cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare. Evenimentul va avea loc în una din sălile Universităţii din Craiova, iar întâlnirea dintre cei doi actori va fi moderată de criticul Marina Constantinescu.

Pennington şi Caramitru au fost invitaţi să stea faţă în faţă dintr-un motiv bine întemeiat. Aşa cum avea să precizeze directorul festivalului, Emil Boroghină, ei au fost votaţi într-un top realizat în Marea Britanie al celor mai buni douăzeci de interpreţi ai rolului Hamlet în secolul al XX-lea. Pennington l-a jucat pe Prinţ în câteva variante regizorale (1964, 1980, 1981), realizând şi alte roluri, în special la Royal Shakespeare Company, în spectacole montate pe piesa "Hamlet". Caramitru a fost onorat cu votul britanicilor datorită minunatei interpretări a lui Hamlet în producţia Teatrului Bulandra, regizată în 1985 de Alexandru Tocilescu.

Cu acest spectacol s-a efectuat un turneu în Anglia, iar criticii din această ţară şi-au spus cuvântul: o amprentă pentru secolul al XX-lea. Acum la Festivalul din Bănie, desfăşurat cu genericul "Constelaţia Hamlet" şi la care participă specialişti în domeniu din întreaga lume, actorul britanic şi actorul român îl vor "interpreta" pe prinţ din perspectiva altei vârste.

×
Subiecte în articol: arte