x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Institutul Cultural Român Stockholm propune "The Realism Question"

Institutul Cultural Român Stockholm propune "The Realism Question"

20 Iul 2010   •   00:00

"Institutul Cultural Român a devenit în ultimii ani un actor important în viaţa artistică a Stockholmului, cu un program expoziţional orientat pe teme sociale, la standarde intelectuale foarte ridicate." Constatarea îi aparţine jurnalistului Frans Josef Petersson, critic de artă la Aftonbladet - cotidianul cu cel mai mare tiraj din Suedia -, şi apare într-o amplă recenzie despre expoziţia The Realism Question, pe care ICR Stockholm o propune în acest moment.

Petersson remarcă: "Potenţialul politic al artei nu se regăseşte în intervenţii sau reprezentaţii directe şi nici în practici relaţionale sau documentare, ci în modul în care scoate la iveală modalităţi noi de a descrie lumea. O ambiţie, evident, foarte generală, care ar putea fi considerată romantică, dar care, la modul concret, face referire la diferite moduri de deturnare a formelor clasice de reprezentare. Un exemplu în acest sens este lucrarea critică a lui Ion Grigorescu din 1974, despre propaganda televiziunii române. (...) Grigorescu şi Groupes Medvedkine exemplifică diferite încercări de a scoate conceptul de realism din chingile ideii de reprezentare. Se doreşte radicalizarea concepţiei postmoderne potrivit căreia imaginile din jurul nostru pot avea o existenţă la fel de pregnantă ca şi realitatea reprezentată. Eliberarea artei din limitele reprezentării înseamnă eliberarea de cinismul politic".

Expoziţia a fost dezvoltată ca un epilog la Bienala Bucureşti 4 (BB4). Concepută de Felix Vogel, curatorul ediţiei curente a Bienalei Bucureşti, expoziţia prezintă printre altele lucrări ale artiştilor români Ion Grigorescu, Paul Neagu şi Mona Vatamanu & Florin Tudor. (C.S.)

×
Subiecte în articol: arte