x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Life and its reflections" masterclass Andrei Konchalovsky

"Life and its reflections" masterclass Andrei Konchalovsky

13 Apr 2010   •   00:00

Regizorul rus Andrei Konchalovsky, invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF), va susţine, la 21 aprilie, de la ora 11:00, la Teatrul Act din Capitală, masterclass-ul "Life and its reflections". Totodată, cel mai recent film al regizorului rus, "Strălucire"/ "Glyanets" (2007), va fi difuzat în premieră absolută în România în deschiderea B-EST IFF.

"Glyanets", primul film de cinema făcut de Konchalovsky după cinci ani de pauză de la anteriorul său film ("Dom Durakov"), spune povestea Galyei, o simplă croitoreasă de provincie care pleacă la Moscova în speranţa că frumuseţea sa o va ajuta să se remarce în capitală şi că, devenind fotomodel, îşi va vedea fotografiile pe copertele celor mai importante reviste de modă.

Construit ca o fabulă şi pornind de la proverbul "ai grijă ce-ţi doreşti, căci s-ar putea să se întâmple", filmul este un tablou realist al societăţii contemporane din Rusia, în care valorile au fost inversate şi în care celebritatea şi consumerismul au ajuns să facă legea.

Născut la Moscova, în 1937, într-o familie de scriitori şi artişti, Andrei Konchalovsky a decis să facă cinema după ce a văzut şi s-a îndrăgostit iremediabil de capodopera lui Mikhail Kalatozov ­ "Zboară cocorii"/ "Letyat zhuravli" (1957).

Coleg de facultate cu Andrei Tarkovski, cei doi au scris împreună o altă capodoperă a cinematografiei ruseşti, "Andrei Rublyov" (1966). Andrei Konchalovsky a devenit celebru pe plan internaţional cu filmele "Unchiul Vanea"/ "Dyadya Vanya" (1970, cu Innokenti Smoktunovski şi Serghei Bondarciuk), considerat de Woody Allen drept "una dintre cele mai bune adaptări după Cehov", dar şi cu pelicula "Siberiada"/ "Sibiriada", care a câştigat Premiul Special al Juriului la Cannes 1979 şi care l-a propulsat pe Konchalovsky în atenţia producătorilor americani.

Andrei Konchalovsky va fi prezent la Bucureşti în perioada 19-21 aprilie, unde va susţine şi o conferinţă de presă marţi, 20 aprilie, începând cu ora 12:00, la Clubul Ţăranului Român. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Andrei Konchalovsky va veni la Bucureşti împreună cu soţia sa, actriţa Yuliya Vysotskaya, protagonista ultimelor sale două filme ­ "Dom Durakov" şi "Glyanets".

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti se va desfăşura în perioada 20-25 aprilie, la cinematografele Scala şi Corso din Capitală.

×
Subiecte în articol: arte