x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Ţăranului Român: "Tradiţii româneşti de Paşte" la Roma

Muzeul Ţăranului Român: "Tradiţii româneşti de Paşte" la Roma

de Oana-Maria Baltoc    |    19 Mar 2010   •   00:00

O expoziţie de ouă încondeiate şi de icoane, intitulată "Tradiţii româneşti de Paşte", va fi  inaugurată în Bazilica "Santa Maria del Popolo", din Roma, la 25 martie, de la ora 19:30.

Expoziţia include 300 de ouă încondeiate provenind de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi douăzeci de icoane pe sticlă şi lemn cu teme pascale. De asemenea, pe durata expoziţiei (25 martie-11 aprilie), va rula încontinuu un film documentar privind realizarea ouălor încondeiate.

Ouăle roşii sunt un simbol creştin al Învierii în întreaga lume. De la oul roşu la ouăle multicolore şi apoi la cele pictate s-a ajuns mult mai târziu, probabil prin secolul al XIX-lea. Specific pentru România este obiceiul încondeierii cu ceară al ouălor golite de conţinut. Aceste ouă nu vor fi desigur ciocnite de Paşte, ele se păstrează la icoana casei sau sunt transformate în păsări decorative (porumbi), care se păstrează înşirate pe aţă, la grinda casei. Regiunile în care obiceiul încondeierii este foarte răspândit sunt Bucovina (nord-est), zonele carpatice Buzău, Vrancea, Bran, Argeş şi Vâlcea (centru) şi Banat (sud-vest). Pe lângă acestea, în zonele Pădureni şi Ialomiţa (sud-est) mai există un obicei al fierarilor, acela al "potcovirii ouălor".
Procedeul tehnic are un principiu comun cu procedeul "cire perdue", în sensul că suprafeţele acoperite de ceară sunt modele în negativ, care vor apărea în culoare abia la topirea finală a cerii. Mai întâi se acoperă suprafeţele care vor rămâne albe şi oul se cufundă într-o baie de galben. Apoi se acoperă suprafeţele galbene şi oul este scufundat în roşu şi tot aşa, până la culoarea cea mai închisă, care uneori este brun sau negru. Prin încălzirea finală, ceara se topeşte şi dispare, descoperind liniile sau suprafeţele diferit colorate.

Inaugurarea va fi urmată de un recital de muzică clasică al cvartetului de tineri (Carolin Ott, Pascal Menke, Philipp Fixmer, Victor Avramescu) al Misiunii Greco-Catolice Române din München. În program se vor răgăsi muzici de Chopin, Schubert şi Brahms. Proiectul este realizat în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român (Bucureşti) şi Asociaţia culturală "Rivista delle Nazioni" (Roma).

×
Subiecte în articol: arte