x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Orchestra Naţională Radio, la Shanghai, Expo 2010

Orchestra Naţională Radio, la Shanghai, Expo 2010

de Maria Balabaş    |    02 Aug 2010   •   00:00
Orchestra Naţională Radio, la Shanghai, Expo 2010

Shanghaiul emană cosmopolitism oriental. Eşti înconjurat de o dezordine fastuoasă. Expoziţia este anunţată pretutindeni. Bannere, reclame luminoase, chiar mici brelocuri pe care le târguieşti la colţuri.

Odată cu intrarea în arealul ecologist al Expo 2010, societatea obişnuită dispare; senzaţia este aceea a unui festival activ pe timp nedeterminat. Lunga pasarelă pieto­nală traversează mapamondul, ajunge la mărul verde, Greenopolisul României, şi cu un amplu ocol îşi face intrarea în Pavilionul expoziţional, în a cărui incintă se află Sala Roşie, reper pentru organizatorii acestei ediţii a expoziţiei. Un spaţiu perfect şi pentru conferinţe, dar şi pentru un repertoriu simfonic, ceea ce a făcut ca, în seara zilei de 29 iulie, sala să fie aproape plină. Sărbătorind România şi imnul ei naţional, Orchestra Naţională Radio a susţinut un concert - simbol pentru calitatea vieţii culturale din ţara noastră, integrându-se firesc atmosferei febrile din jur. În imensul Shanghai, în căldura infernală, în spaţiul acesta multilingvistic, muzica simfonică a creat un spaţiu concret al rezonanţei non-verbale şi al comunicării în afara limitelor culturale.

Trei tineri muzicieni au contribuit la reuşita acestui eveniment, conferind personalitate şi vigoare opusurilor alese pentru a celebra ziua României la Shanghai: la cei 33 de ani ai săi, dirijorul Tiberiu Soare a con­dus convin­gător stilistic şi cu o mână sigură desfă­şurarea muzi­cală. Lui i s-au ală­turat pia­nis­tul Ho­ria Mi­hail - solist în "Rapsodia în albastru" de Geor­ge Gershwin  - şi violonistul Ale­xandru Tomescu - cel care a interpretat partiturile solistice din "In­trodu­cere" şi "Ron­do capricioso" de Ca­mille Saint-Sa­ens şi "Ba­lada" de Ci­prian Po­rum­bescu. "Balada", în recenta or­ches­traţie semnată de Cristian Lolea, a fost re­cu­noscută de pu­blic şi aplaudată în consecinţă. Aceas­tă piesă a fost inclusă pe coloana sonoră a primului film ce a rulat în cinematografele chinezeşti, după încheierea revoluţiei cultu­rale, motiv pentru care, sentimental, este un reper important pentru pu­blic. "Rapsodia I" de George Enescu a fost concluzie programului festiv, conceput pentru a satisface gustul unui public eterogen, internaţional şi demonstrativ pentru coerenţa şi expresivitatea Orchestrei Naţionale Radio.

Deşi emoţiile au fost mari şi organizarea nu a strălucit, România şi-a confirmat capacităţile naţionale de ambasador cultural. Damian Drăghici, deţinătorul unul Premiu Grammy, a conturat un performance în care ritmurile lăutăreşti s-au îmbinat cu influenţele armonice ale jazzului.

Imaginea muzicală a României a fost completată, în finalul serii, de concertul susţinut de unul dintre cei mai dedicaţi promotori ai muzicii au­tentice româneşti - Grigore Leşe, cel care a venit la Shanghai însoţit de rapsozii săi - în port, mers şi zicere de-ale sufletului nostru.  "Better music, better life", pentru a parafraza motto-ul Expo 2010.

×
Subiecte în articol: arte