x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale PREMIERĂ - "Încă-i bine!", la Naţional

PREMIERĂ - "Încă-i bine!", la Naţional

de Maria Sârbu    |    29 Sep 2008   •   00:00
PREMIERĂ - "Încă-i bine!", la Naţional

Rodica Popescu-Bitănescu a prins gustul "pieselor de conversaţie", precum îşi numeşte cunoscuta actriţă cele două texte pe care le-a scris şi le-a montat la Teatrul Naţional din Bucureşti.



Rodica Popescu-Bitănescu a prins gustul "pieselor de conversaţie", precum îşi numeşte cunoscuta actriţă cele două texte pe care le-a scris şi le-a montat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

După "Cinci femei de tranziţie", spectacol cu priză la public ea a apărut în postură de autor şi regizor pentru a doua oară, cu "încă-i bine!", interpretând unul dintre personajele create. A "luat" pulsul zilei şi a scris "cu poftă" dialoguri înţesate cu "subînţelesuri". De data aceasta a zămislit şapte personaje: cinci femei şi doi bărbaţi, pe care îi aduce în sufrageria Paraschivei (rol interpretat de ea). Aceasta dă o petrecere, motiv de a mai conversa, a vorbi despre vremuri, ocupaţii, despre generaţii. Cum a fost "pe vremea noastră" şi cum e acum. Cum a luat SMS-ul locul "scrisorii parfumate". Cum devi­ne omul dependent de calculator. Cât rău poate aduce "stresul de tranziţie". Sau ce succes pot avea "agramaţii în afaceri", cât de "stupide" pot fi unele emisiuni de televiziune, cât de "mediocră" poate fi clasa po­litică, cum de s-a ajuns (din nou) la "hra­na ecologică" etc., etc. Personajele din piesă sunt de vârste diferite, se cu­nosc de mai mult timp. E şi prilej de bâr­fă. E un fragment de realitate adus în faţa publicului. A fost sugerată arta conversaţiei. Se păstrează umorul şi linia "acidă". Se râde şi... nu prea. Nu e o lecţie. E o comedie neagră, căci pe asta o trăim.

Premiera oficială a spectacolului a avut loc sâmbătă la sala 99. Distribuţia este completată cu actorii Naţionalului bucureştean Ecaterina Nazare, Cezara Dafinescu, Eugenia Maci, Oana Vânătoru, Eduard Adam şi Andrei Duban. Rodica Popescu-Bitănescu şi-a asumat şi scenografia montării. "încă-i bine!" face parte dintr-un proiect TNB intitulat "Uşi deschise pentru toţi".

×
Subiecte în articol: arte