x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Un drog cultural: Gala Baletului Rus

Un drog cultural: Gala Baletului Rus

de Dana Andronie    |    23 Sep 2008   •   00:00
Un drog cultural: Gala Baletului Rus

ÎN TURNEU, CU GRAŢIE
Unii organizatori de spectacole din România au început să facă “balet” cu... baletul, minţind că aduc vedete de la Teatrul Bolşoi. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului nu s-a sesizat însă, deşi au fost depuse reclamaţii.

ÎN TURNEU, CU GRAŢIE
Unii organizatori de spectacole din România au început să facă “balet” cu... baletul, minţind că aduc vedete de la Teatrul Bolşoi. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului nu s-a sesizat însă, deşi au fost depuse reclamaţii.

Până la urmă, spectatorii – cei avi-zaţi – sunt cei care vor taxa impostura, refuzând să mai cumpere bilete la “şusele artistocrate”. Însă, până când acest lucru se va întâmpla, oamenii simpli, creduli, sau chiar semidocţii vor fi păcăliţi de organizatorii care fac afaceri cu balerini de mâna a doua. Merită să tragem un semnal de alarmă şi să anunţăm când cineva organizează un adevărat spectacol, nu o făcătură ieftină.

Începând de la 3 octombrie, vedete ale Teatrului Bolşoi se vor afla într-un turneu în România. De data aceasta va fi pe bune! Garantul acestei caravane este însăşi Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, care sprijină “Gala Baletului Rus”.

Andrei Uvarov este creatura perfectă pentru rolul de prinţ al baletului rusesc

PROIECT

Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film “Dracula”, CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului) şi ANCCSR (Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România) s-au reunit într-un proiect comun intitulat “ARTA CONTRA DROG”. Ideea acestui demers este aceea de a arăta că “beţia frumosului” poate însemna şi altceva, că arta este o formă de combatere a “morţii albe”. Poate chiar în sensul în care marele pictor Henry Tolouse Lautrec spunea că “arta este ca un drog pe care toată lumea ar trebui să-l ia”.

“Gala Baletului Rus” face parte din acest proiect cultural şi este adus pe scenă de prim-solişti şi prim-balerini ai Teatrului Bolşoi din Moscova. Recitalurile vor fi dintre cele mai cunoscute spectacole de balet: “Lacul lebedelor”, “Corsarul”, “Spărgătorul de nuci”, “Don Quijote”, “Spartacus”, “Gissele”, “Şeherezada”, “Carmen” şi “Frumoasa din Pădurea Adormită”. Printre protagonişti se află Andrei Uvarov, Nina Kapţova, Denis Medvedev, Anastasia Iaţienko, Ian Godovski, Nadejda Graciova etc. În cadrul galei au fost invitaţi şi prim-solişti ai Teatrului Academic Mariinsky din Sankt Petersburg, acesta sărbătorind 225 de ani de existenţă. Toate libretele spectacolelor din “Gala Baletului Rus” au avut premiera la Teatrul Academic Mariinsky.

CINE SUNT VEDETELE?

Născut la Moscova în 1971, Andrei Uvarov a fost admis la Academia de Coregrafie din capitala Rusiei la doar 10 ani. Remarcat încă de la începutul carierei atât pentru fizicul excepţional, cât şi pentru stilul său de dans, Andrei Uvarov a devenit unul dintre prim-balerinii de la Bolşoi în anii ’90. În aceeaşi perioadă, criticii britanici l-au catalogat drept “o revelaţie” a baletului. Înalt, dar cu o greutate potrivită, hărăzit cu o frumoasă linie a trupului şi cu o prezenţă aristocratică, Uvarov este un balerin nobil, artistul ideal pentru rolurile princiare din repertoriul tradiţional rusesc. A primit titlul de Artist al poporului din Rusia. Printre premiile obţinute se numără şi cel acordat de UNESCO.

De 12 ani, Nina Kapţova este solistă a Teatrului Bolşoi. Născută în 1978 la Rostov pe Don (Rusia), Nina a studiat chiar la şcoala de balet de pe lângă celebrul teatru, la clasa Sofiei Golovkina. Aceeaşi profesoară i-a îndrumat paşii şi Nadejdei Graciova (născută în 1969, în Kazahstan), în cadrul Academiei de Coregrafie din Moscova. Nadejda a fost premiată în mai multe competiţii internaţionale. În 1996 a primit titlul de Artist al poporului din Rusia, iar un an mai târziu, Premiul de Stat. Georgianul Ian Godovski a absolvit Academia de Coregrafie din Moscova în 1993, an în care a şi fost angajat la Teatrul Bolşoi, avându-l ca profesor repetitor pe Boris Akimov. Prim-balerinul Godovski a obţinut în 2006 marele premiu naţional “Masca de aur” pentru partitura din baletul “Visul unei nopţi de vară”.

Mari balerini ruşi cutreieră România

Turneul Galei Baletului Rus include reprezentaţii la Iaşi – 3 octombrie, Suceava – 4 octombrie, Bacău – 5 octombrie, Piatra-Neamţ – 6 octombrie, Târgu-Mureş – 7 octombrie, Bistriţa – 8 octombrie, Zalău – 9 octombrie, Oradea – 10 octombrie, Reşiţa – 11 octombrie, Lugoj – 12 octombrie, Timişoara – 13 octombrie, Craiova – 14 octombrie, Sibiu – 15 octombrie, Braşov – 16 octombrie, Ploieşti – 17 octombrie. Punctul final al turneului va fi pus la Bucureşti, prin spectacolul de la Sala Palatului (18 octombrie). Biletele la “Gala Baletului Rus” se încadrează în patru categorii de preţ: 50, 70, 100 şi 150 lei. Proiectul “ARTA CONTRA DROG” a fost iniţiat e Asociaţia Culturală “Dracula” – preşedinte Stoian Anghel – şi Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) – preşedinte Constantin Bălăceanu-Stolnici.

×
Subiecte în articol: arte octombrie baletului baletului rus