x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ford Mondeo facelift, mai puternic şi mai inteligent

Ford Mondeo facelift, mai puternic şi mai inteligent

de Dragos Stoica    |    31 Oct 2010   •   00:00
Ford Mondeo facelift, mai puternic şi mai inteligent

La trei ani de la apariţie, Ford Mondeo a primit o restilizare, umblându-se la exterior, dar fără schimbări radicale. Cele mai mari modificări apar sub capotă: cu un motor turbo pe benzină EcoBoost, de 2.0 litri şi 240 CP, vorbim de un Mondeo mai rapid şi mai puternic decât ascendenţii săi. În acelaşi timp, maşina a fost burduşită de tehnologie, capitol la care oricum a stat bine chiar de la „naşterea" sa din 2007.

La prima vedere, Mondeo 2010 pare destul de aproape de Mondeo 2007. Maşina este în esenţă aceeaşi, iar modificările apărute la exterior trebuie căutate cu atenţie, pentru că pot scăpa unei priviri aruncate în grabă. Se pot observa însă schimbările de la barele de protecţie, care au fost redesenate şi înglobează acum luminile de zi rea­lizate cu tehnologie LED.

Capota motorului a primit şi ea nişte linii noi, părând acum mai agresivă, ca şi grila radiatorului. În spate, stopurile beneficiază de aceeaşi tehnologie ca şi grupurile optice din faţă, însă forma lor nu se diferenţiază mai deloc de mo­delul iniţial. Iar asta poate fi mai degrabă rău decât bine, deoarece cam singurele reproşuri ce i s-au făcut până acum lui Mondeo la nivel de design ţineau tocmai de aspectul părţii posterioare. Este la fel de masiv, ceea ce contrastează cumva cu aspectul altfel echilibrat şi aerodinamic al maşinii. Ascunsă privirilor este protecţia habitaclului, care este rea­lizată prin montarea unor bare de oţel de mare rezistenţă.

Principala noutate vine de sub capotă. Mondeo a primit acum un excelent motor turbo EcoBoost de 2.0 litri, care scoate 200 CP, având un cuplu maxim de 340 Nm. Specială este şi transmisia robotizată Powershift, care, deşi în principiu funcţionează după principiile uneia manuale, având dublu ambreiaj, este controlată electronic, ceea ce face ca şoferul s-o acţioneze ca pe una automată, nefiind nevoie să schimbe cele şase viteze.

Traduse în performanţele maşinii, caracteristicile tehnice înseamnă o viteză maximă de 246 km/h şi o acce­leraţie 0-100 km de 7,5 secunde. Cuplul remarcabil te ajută în depăşiri, cutia lucrează bine şi are răspuns instantaneu, iar rezultatul este că Mondeo facelift reprezintă o plăcere la condus. În funcţie de modul de rulare, există trei setări speciale ale suspensiilor, acestea putând fi confi­gurate drept Comfort, Normal şi Sport prin apăsarea a trei butoane aflate la baza consolei centrale.

Pentru Mondeo, cel mai potrivit regim pare cel îndreptat spre confort, iar asta pentru că, măcar în teorie, e o maşină pentru familişti tineri. Avut în vedere în momentul conceperii motorului, consumul este un atu. În regim mixt de exploatare se pot scoate valori onorabile, sub 10 litri la 100 de kilometri, ceea ce este de remarcat la un asemenea propulsor. Dacă este călcată mai violent, maşina se duce imediat la 12 l/100 km.

Ca şi predecesorul său, Mondeo scapără de inteligenţă artificială. Producătorii săi nu s-au zgârcit deloc în dotări, iar facelift-ul a primit sisteme precum BLIS, de avertizare prin leduri aflate sub oglinzile laterale atunci când alte maşini se află în unghiul său mort şi cel de avertizare asupra schimbării benzilor de mers prin vibraţii în volan (Lane Departure Warning). Există cameră video pentru mersul în marşarier, sistem audio Sony de cea mai bună calitate, navigaţie, compu­ter de bord, touchscreen, iar materialele folosite sunt de certă categorie pre­mium. Viteza poate fi limitată electronic, aerul este monitorizat în permanenţă şi computerul schimbă singur modul de ventilaţie în funcţie de calitatea acestuia.

Preţul pentru Ford Mondeo 2.0 Turbo 240 CP este de 24.800 euro (TVA inclusă), în timp ce preţul de pornire al facelift-ului este de 22.200 euro (taxe incluse), în versiunea de motorizare 1.6 benzină, 120 CP.


Date tehnice
Ford Mondeo 2.0 Turbo
Cilindre: 1.999 cmc
Putere: 240 CP
Cuplu maxim: 340 Nm/1.900 - 3.500 rpm
Viteză maximă: 246 km/h
Acceleraţie 0-100 km: 7,5 secunde
Consum mixt: 7,7 l/100 km

×
Subiecte în articol: auto