x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aluminiu în laptele praf

Aluminiu în laptele praf

de Cristina Andreea Calin    |    07 Sep 2010   •   00:00
Aluminiu în laptele praf

Laptele praf pentru bebeluşi este contaminat cu aluminiu, se arată într-un studiu realizat de profesori de la Universitatea din Keele din Marea Britanie.



Aceştia au analizat 15 mărci de formule de lapte şi au conchis că nivelul de aluminiu este de 40 de ori mai mare decât cel prezent în laptele matern şi de câteva ori mai mare decât cel admis în apa potabilă.

Cercetătorii au analizat produsele realizate de Cow & Gate, Hipp Organic, SMA Nutrition şi Aptamil. De vină pentru contaminare sunt, în egală măsură, echipamentele de producţie, modalităţile de depozitare, dar şi ambalajele, după cum apreciază dr. Chris Exley şi Shelle Ann Burrell, conducătorii studiului. "Cercetările recente demontrează încă o dată vulnerabilitatea bebeluşilor în faţa formulelor de lapte. De aceea, este nevoie să se găsească o soluţie rapidă pentru a aduce nivelul de contaminare cu alumiu cât mai jos posibil", au scris cei doi în studiul intitulat "Încă există prea mult aluminiu în laptele praf".

Prima companie care a ripostat la apariţia acestor date a fost Danone, care a cumpărat mărcile Cow & Gate şi Aptamil, afirmând că produsele lor respectă reglementările Uniunii Europene. Mai mult, au subliniat că nivelul actual de aluminiu din formulele de lapte praf nu reprezintă un pericol pentru sănătatea bebeluşilor.

Pentru a nu exista nici un dubiu cu privire la studiu, cercetătorii au declarat că s-a evitat orice contaminare din mediul înconjurător, iar pentru fiecare produs au fost repetate probele de cinci ori. Cantitatea de aluminiu depistată a fost între 176 şi 700 µg/L, cele mai contaminate fiind formulele de lapte praf pentru copiii prematuri. Conducătorii studiului au explicat că astfel un bebeluş ingerează peste 600 µg pe zi. Aceeaşi problemă au descoperit-o şi în laptele praf pe bază de soia, destinat copiilor cu intoleranţă la lactoză.
Studiul realizat de Universitatea din Keele nu este singurul realizat pe formulele de lapte.

Dr. Exley a declarat că această nouă cercetare arată că de mai bine de 25 de ani cifrele rămân aproape neschimbate, producătorii nefăcând nici un efort să scadă nivelul de aluminiu. Mai mult, a arătat că efectele asupra sănătăţii bebeluşilor pot fi foarte grave: boli gastrointestinale şi împiedicarea bunei funcţionări a funcţiilor renale.

×
Subiecte în articol: bun de consum