x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Baton cu miros de vişine

Baton cu miros de vişine

de Mihaela Ionescu    |    06 Mar 2009   •   00:00
Baton cu miros de vişine

Batonul cu aromă de vişine-frişcă "Bon sweet Bon" are o compoziţie specifică produselor industrializate: zahăr, arome sintetice, aditivi alimentari.



Zahărul şi grăsimea vegetală sunt principalele ingrediente ale batonului analizat. Din această cauză, poate fi încadrat în categoria produselor dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, conform Regulamentului 1924/ 2006 CE. Pe lângă zahăr, produsul mai conţine şi alte glucide (sirop de glucoză-fructoză), ceea ce duce la suprasolicitarea pancreasului, care va fi nevoit să secrete într-o perioadă mai scurtă de timp mai multă insulină, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

În compoziţia produsului intră şi o cantitate mare de grăsime vegetală, a cărei natură nu este specificată. Mai mult, nu se precizează dacă a trecut sau nu printr-un procedeu de solidificare, deşi din aspectul pe care îl are batonul acest lucru este foarte posibil. Dacă s-ar fi folosit o cantitate atât de mare de ulei, nu ar mai fi avut această consistenţă. Oricum, producătorul ar fi trebuit să specifice dacă a folosit ulei sau margarină, ambele grăsimi vegetale, pentru că între ele este o diferenţă foarte mare din punct de vedere al efectului asupra sănătăţii. Colorantul folosit pentru ca batonul să pară că are chiar vişine, E122 carmoizină, este unul încadrat în categoria celor periculoşi. Acesta poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), poate provoca urticarie şi edem. De asemenea, poate fi cancerigen.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi hipertensiune, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de boli hepatice şi renale. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu acordul medicului curant. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului, iar cei cu celiachie vor evita produsul.


Ingrediente

Baton cu aromă de vişine şi frişcă
Ingrediente: zahăr, grăsime vegetală, sirop de glucoză-fructoză, praf de cacao 13%, lapte praf, făină de soia, sorbitol E422, aromă identic naturală de vişine şi frişcă, pudră de fructe 0,1%, emulsificator lecitină de soia E322, conservanţi sorbat de potasiu E202, invertin, vanilină, colorant E122 carmoizină.

×
Subiecte în articol: bun de consum