x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Borş din magia E-urilor

Borş din magia E-urilor

de Cristina Andreea Calin    |    13 Sep 2007   •   00:00
Borş din magia E-urilor

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Vremurile moderne au băgat pănă şi borşul la plic. I-au adăugat aditivi alimentari, i-au pus şi nişte grăsimi vegetale, insă nu au reuşit decăt să facă o imitaţie nesănătoasă.



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Vremurile moderne au băgat pănă şi borşul la plic. I-au adăugat aditivi alimentari, i-au pus şi nişte grăsimi vegetale, insă nu au reuşit decăt să facă o imitaţie nesănătoasă.

Knorr Borş Magic cu smăntănă este un preparat care vrea să inlocuiască tradiţionalul borş romănesc, numai că foloseşte ingrediente care nu au nimic de-a face cu reţeta bunicii.

De pe etichetă aflăm că cei de la Knorr au făcut borşul magic din: "maltodextrină din porumb 21%, grăsime vegetală, zer pudră, acidifianţi (acid citric E330, acid lactic E270, citrat trisodic E331), făină de grău 7,5%, smăntănă pudră 5%, potenţiator de aromă (monosodiu glutamat E621), zahăr, condimente (rădăcină de leuştean, seminţe de ţelină), pătrunjel frunze 1%, agent de ingroşare (gumă de guar E412), maltodextrină din cartofi, ulei vegetal, arome".

ANALIZĂ. Borşul autentic este un produs tradiţional obţinut din tărăţe de grău printr-un proces de fermentaţie cu o microfloră specifică (huşte) cu virtuţi probiotice. Produsul analizat nu se poate incadra in această categorie, deoarece nu a fost obţinut printr-un proces de fermentaţie şi, in consecinţă, nu poate avea caracteristicile nutriţionale binefăcătoare ale borşului natural.
Borşul conţine o formă de amidon hidrolizat, maltodextrina, cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, analizănd eticheta produsului. De asemenea, din reţeta acestui borş nu lipsesc aditivii alimentari din categoria acidifianţilor, potenţiatorilor de aromă şi agenţilor de ingroşare. Dintre aditivii alimentari folosiţi E621, monosodiu glutamat este cel mai periculos pentru sănătatea consumatorilor. Printre efectele sale putem enumera dureri de cap, greţuri, vărsături, ameţeli, palpitaţii, oboseală. Mai mult, este unul dintre cele mai folosite ingrediente la ora actuală, aşa incăt in organismul nostru intră o cantitate suficient de mare de E621. Â

Avănd in vedere compoziţia, putem spune că produsul analizat imită doar gustul borşului autentic natural, nu şi calităţile acestuia.

CONCLUZIE. Produsul poate fi utilizat ocazional atunci cănd nu avem timpul sau posibilitatea de a procura borş natural fără conservanţi sau alţi aditivi artificiali.  Â

×
Subiecte în articol: bun de consum