x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Codexul nu este obligatoriu

Codexul nu este obligatoriu

de Mihaela Ionescu    |    13 Aug 2009   •   00:00
Codexul nu este obligatoriu

România este membră a Codex Alimentarius, iar temerile provocate de normele care ar putea intra în vigoare începând cu 31 decembrie 2009 stârnesc şi la noi panică. Autoritatea Naţional-Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este cea care gestionează relaţia dintre Comisia Codex Alimentarius şi România, fiind Punctul Naţional al acestui organism.



Începutul anului 2010 poate aduce după sine teama de a cumpăra alimente şi imposibilitatea de a ne trata cu suplimente alimentare, dacă zvonurile care circulă prin toate mediile s-ar adeveri. În urma unei adrese trimise Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu privire la intrarea în vigoare a noului Codex Alimentarius, am primit următorul răspuns: Codex Alimentarius (CA) este o colecţie de standarde internaţionale şi alte prevederi (ghiduri, recomandări) pentru alimente, adoptate la nivelul Comisiei Codex Alimentarius, care este o structură organizaţională interguvernamentală realizată la nivel mondial. Toate aceste standarde şi prevederi sunt de natură consultativă şi nu intră ca atare în proceduri legislative. Prin urmare, Codex Alimentarius nu poate "intra în vigoare" în general şi nici la data menţionată. În răspuns se mai precizează faptul că "standarde şi recomandări care acoperă principial întreaga problematică a lanţului alimentar sunt elaborate şi revizuite încontinuu de Comisia Codex Alimentarius - urmând un regulament procedural bine stabilit. Dat fiind volumul foarte mare şi diversitatea documentelor Codex, pentru informaţii privind aceste materiale vă rugăm să consultaţi website-ul propriu al organizaţiei, www.codexalimentarius.net."

NU INTERZICE NIMIC
Obligativitatea transpunerii standardelor Codex în legislaţia naţională este foarte des citată de contestatarii Comisiei Codex Alimentarius. Totuşi, răspunsul ANSVSA precizează că "sistemul CA nu este obligatoriu", iar "standardele şi recomandările elaborate de comisie şi organismele subsidiare (organizate pe domenii şi subdomenii de activitate) nu pot deveni la rândul lor obligatorii". De asemenea, se specifică faptul că sistemul nu poate interzice comercializarea nici unui produs, a nici unei substanţe sau activităţi. Totuşi, dacă un stat membru ar ţine cont de unele recomandări ale CA, există riscul ca transpunerea acestora în legislaţia naţională să fie sinonimă cu impunerea unor norme care i-ar face pe producători să renunţe singuri la afacere. În această situaţie se află suplimentele alimentare, care pentru etichetare trebuie să respecte norme, care le limitează dreptul de a informa consumatorii cu privire la efectele pe care le au asupra sănătăţii. Există o singură situaţie în care normele Codex devin obligatorii: în cazul litigiilor între state sau atunci când este vorba despre sănătatea consumatorilor. Mai mult, ANSVSA precizează faptul că "prevederile Codex nu sunt impuse, fiecare producător având dreptul să hotărască în ce măsură utilizează aceste standarde alimentare pentru a obţine conformitatea produselor sale cu cerinţele de siguranţă şi calitate în vigoare".

ÎN ROMĂNIA, ÎNCĂ NU
În prezent, în Parlamentul României nu este în discuţie elaborarea unei legi care să ia în considerare recomandările făcute de Comisia Codex Alimentarius, la nici una dintre cele două Camere ale sale. Totuşi, dacă se va dori acest lucru, pentru a facilita comerţul cu ţările care deja s-au aliniat, este necesar ca proiectul să se afle în dezbatere publică pentru o perioadă lungă de timp, având în vedere că este la mijloc sănătatea tuturor consumatorilor. De asemenea, la elaborarea unei astfel de legi ar trebui să participe activ specialişti din domeniul nutriţiei, dar şi reprezentanţi ai patronatelor din industria alimentară. România, fiind membră a Uniunii Europene, trebuie să respecte legislaţia ei, astfel încât în cazul în care în cadrul Comisiei Europene se va lua o astfel de hotărâre, va trebui să ne supunem. ANSVSA explică faptul că nu este obligatorie transformarea în regulamente a ghidurilor Codex Alimentarius de Comisia Europeană. "În urma dezbaterilor şi atunci când nu contravin intereselor statelor membre, acestea sunt recomandate în continuare ca atare în forma de prezentare specifică a Codex Alimentarius. Prevederile CA nu sunt, din motivele discutate, mai presus de legislaţia Comisiei şi Parlamentului European. Anumite aspecte pot fi antrenate, după caz, în urma analizei în cadrul grupurilor internaţionale de experţi ale comisiei, în legislaţia europeană", se arată în răspunsul dat de Punctul Naţional Codex Alimentarius din România.

×
Subiecte în articol: bun de consum codexul