x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Porc şi resturi de pasăre

Porc şi resturi de pasăre

de Cristina Andreea Calin    |    14 Ian 2010   •   00:00
Porc şi resturi de pasăre
Sursa foto: /Jurnalul foto

Şunca românească produsă de Campofrio este un produs care are în compoziţie carne de porc şi o serie de alte ingrediente cu posibile efecte adverse asupra consumatorilor. Slănina, carnea separată mecanic (MDM), aditivii alimentari, zahărul şi sarea în cantităţi mari sunt dăunătoare organismului.



Grăsimile animale, aterogene reprezintă cea mai mare pondere în compoziţia produsului analizat, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Slănina şi carnea separată mecanic de pasăre (MDM) sunt două ingrediente, folosite în cantitate mare, care, consumate în exces, afectează buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a ficatului. Mai mult, sunt interzise celor cu hiperuricemie (gută), iar diabeticii trebuie să ţină cont de sfatul medicului curant. Consumatorul nu trebuie să simtă faptul că producătorul Campofrio încercă să vândă slănină şi resturi de păsări la preţ de carne de porc, de aceea s-au folosit diverşi aditivi alimentari. Stabilizatorii - polifosfaţi şi caragenan - au rolul de a face şunca românească să arate cât mai frumos. Numai că au şi efecte adverse asupra sănătăţii. Polifosfaţii, E452, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în urma unui consum regulat se poate ajunge la apariţia osteoporozei. Caragenanul, E407, poate duce la probleme la nivelul sistemului gastrointestinal. Gustul de carne de porc este potenţat cu ajutorul glutamatului monosodic, un aditiv alimentar care declanşează sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, palpitaţii, ameţeli, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în braţ şi ceafă. De asemenea, este folosit drept conservant nitritul de sodiu, care are efecte cancerigene. Şunca românească produsă de Campofrio a fost colorată cu acid carminic, E120. Acesta nu este recomandat în alimentaţia suferinzilor de Alzheimer şi Parkinson.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor care suferă de boli ale tractusului digestiv, persoanelor cu hiperuricemie (gută), hipertensivilor, celor cu osteoporoză. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Persoanele cu alergie la soia vor testa reacţia organismului.

INGREDIENTE
Campofrio. Şuncă românească. Carne porc, slănină, carne pasăre separată mecanic, organe porc, apă, amidon de cartofi, proteină animală de porc, proteină vegetală din soia, antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E301, lactat de sodiu E325), sare, zahăr, condimente, arome, stabilizatori (polifosfaţi E452, caragenan E407), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E621), conservant (nitrit de sodiu E250), colorant natural (acid carminic E120). Valoare energetică: 234,0 kcal/972 KJ, proteine 12,0 g, glucide 6,0 g, lipide 18,0 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum