x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salam cu surprize

Salam cu surprize

de Mihaela Ionescu    |    11 Apr 2009   •   00:00
Salam cu surprize

Salamul de biscuiţi cu alune şi gust de ciocolată Cleo are o listă de ingrediente din care consumatorul nu poate afla toate detaliile de care are nevoie.



Producătorul nu detaliază care este compoziţia biscuiţilor şi a rahatului. Printre ingredientele acestora se pot număra aditivi alimentari sau grăsimi care afectează în mod grav sănătatea. Eticheta nu respectă legislaţia românească şi europeană în vigoare, neoferindu-i consumatorului toate informaţiile necesare.

Oricum, din ingredientele înşiruite rezultă că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cea mai mare parte a salamului de biscuiţi este reprezentată de zahăr şi de grăsimi vegetale hidrogenate (margarină). Acestea din urmă afectează buna funcţionare a inimii, a ficatului şi a sistemului circulator şi de aceea consumul lor trebuie evitat. Mai mult, produsul analizat conţine şi alcool etilic rafinat, care potenţează efectele nocive ale zahărului şi ale grăsimilor.   

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu probleme dermatologice (inclusiv celulită), persoanelor de dislipidemii, celor cu hiperuricemie (gută).

Celelalte categorii de consumatori trebuie să fie precauţi, pentru că în compoziţia biscuiţilor şi a rahatului pot intra ingrediente care pot duce la apariţia unor boli sau la cronicizarea celor existente.

Diabeticii vor ţine cont de sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la alune vor testa o cantitate mică de produs, pentru a vedea care este reacţia organismului. Produsul analizat le este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu.

INGREDIENTE
Biscuiţi 35%, zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, făină de grâu, rahat 24%, amidon din porumb, glucoză, conservant (acid sorbic E200, sorbat de potasiu E202), alcool etilic rafinat, pudră de cacao, alune 5%, arome alimentare, vanilină, sare.

×
Subiecte în articol: bun de consum