x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tnuva Frappe: Cafea şi 3 E-uri

Tnuva Frappe: Cafea şi 3 E-uri

de Mihaela Ionescu    |    04 Apr 2009   •   00:00
Tnuva Frappe: Cafea şi 3 E-uri

Aditivii alimentari utilizaţi pentru Tnuva Frappe pot duce la probleme ale tractusului digestiv, la tulburări de atenţie şi la afecţiuni ale sistemului osos. De aceea, este recomandat să fie evitat de consumatorii care au astfel de maladii, pentru a nu le croniciza.



Băutura din lapte cu cafea Tnuva Frappe este dezechilibrată din punct de vedere nutriţional, având un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi absorbţie rapidă (zahăr), dar şi lipide din lapte, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Acesta face analiza profilului nutriţional bazându-se pe normele Regulamentului European 1924/2006, care stabileşte care sunt standardele pe care trebuie să le îndeplinească un produs alimentar pentru a fi echilibrat din punct de vedere nutriţional.

ADITIVII
Pentru a obţine o culoare cât mai plăcută, producătorul a folosit sirop de zahăr caramelizat E150. Acesta poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), poate încetini creşterea, poate duce la distensii intestinale şi la hipertrofia muşchilor.

De asemenea, distruge vitamina B şi afectează cromozomii. Un alt aditiv cu efecte nocive este şi fosfatul de sodiu, E339. Acesta este incriminat în împiedicarea asimilării şi fixării calciului în oase, putând induce osteoporoză şi/sau depuneri anormale de calciu (osteofite-cioc de papagal).

Doza zilnică admisă pentru toate sursele de fosfor din alimentaţie, stabilită de JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari), este de 70 mg/kg corp. Caragenanul E407 poate duce la apariţia problemelor de tractus intestinal, mergând până la ulcer şi cancer de stomac, în cazul unui consum exagerat.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă profesorul Mencinicopschi ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, celor cu boli hepatice, persoanelor cu maladii neurodegenerative (Parkinson. Alzheimer), celor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), celor cu astm, cu probleme stomatologice.

Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele care suferă de into­leranţă la lactoză vor testa o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.

INGREDIENTE
Lapte pasteurizat, apă, zahăr, cafea 0,3%, sirop de zahăr caramelizat E150, corector de aciditate fosfat de sodiu E339, stabilizatori caragenan E407, aroma de cafea şi vanilieValoare nutritivă medie pentru 100 g: valoare energetică: 68 kcal/288 kJ, proteine 2,8 g, glucide 9,8 g, lipide 2 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum