x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Paradisul aromelor

Paradisul aromelor

de Carmen Dragan    |    16 Iul 2009   •   00:00
Paradisul aromelor

Când ajungi pe meleaguri străine, întâlnirea cu un român, fie el plecat din ţară de ceva vreme, este o bucurie. În Evia am cunoscut-o pe românca Ildiko Dirzu, care mi-a rămas foarte dragă. Acum 19 ani şi-a urmat soţul, căruia i s-a oferit un contract de un an. Băiatul a început şcoala în limba greacă, aşa că lucrurile s-au complicat şi au hotărât să rămână acolo, deşi viaţa i se pare şi acum grea şi dorul de familia din România nu a părăsit-o.



Ildiko a fost mămică full-time pentru cei doi copiii ai ei, Andrei şi Ariadni, care astăzi au 22 şi respectiv 15 ani. Cu toate acestea găseşte timp pentru pictură, lectură şi sport. Ba, în plus, a reuşit să obţină atestate de limba greacă, engleză şi maghiară.
Astăzi, Ildiko şi-a recăpătat prima pasiune: călătoriile, pentru că şi-a deschis o firmă de turism, împreună cu o prietenă din Insula Evia.

ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ
Familia lui Ildiko este adepta unei alimentaţii sănătoase, bazată pe zarzavaturi şi fructe. Grecia este paradisul acestora şi din acest punct de vedere este mulţumită că locuieşte în Atena. "Toate produsele de aici sunt pe gustul meu. Bucătăria grecească a intrat firesc în casa mea. Am furat de la alţii, dar am şi inventat reţete", îmi spune Ildiko. Locul de unde îşi face cumpărăturile este piaţa săptămânală din cartier, "un loc fermecător, datorită atmosferei, a mirosurilor şi a culorilor", cum îl descrie românca.

Acolo găseşti zarzavatului, fructe, peşte, fructe de mare proaspete, mirodenii, plante aromate, brânzeturi, alune, vin, măsline şi ulei de măsline, într-un cuvânt, tot ce trebuie pentru a găti o masă sănătoasă şi gustoasă. Iată şi o reţetă pe care Ildiko a vrut s-o trimită tuturor românilor: salata de vinete cu iaurt. Avem nevoie de un kg de vinete, doi căţei de usturoi, 300 g iaurt gras, două linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet, o lingură de pesmet, puţin pătrunjel tăiat mărunt şi sare. Vinetele se coc, se curăţă de coajă, se strivesc cu furculiţa de lemn. Se adaugă usturoiul pisat, iaurtul, oţetul, uleiul de măsline. La sfârşit se adaugă pesmetul şi se amestecă. Se ornează cu pătrunjel.

O altă reţetă din insulă este ragut de cartofi, pentru care sunt necesari: un kg de cartofi, 2 ardei graşi, 4 roşii, 2-3 cepe, o cană de ulei, doi căţei de usturoi, sare şi piper. Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cartofii în felii groase, pe care le lăsaţi în apă rece. Tăiaţi mărunt toate celelalte legume. Într-o tavă, puneţi uleiul, sarea, piperul, cartofii şi celelalte legume. Acoperiţi totul cu apă caldă. Coaceţi la foc mijlociu, pentru a se gratina la suprafaţă. Poftă bună la delicii eviene!


Plăcintă cu spanac - Spanakopita
Ingrediente: 6 foi de plăcintă, 2 kg spanac, o ceapă roşie, 4 cepe verzi, o bucată de praz, o legătură anason proaspăt, o lingură de mentă sălbatică, 200 g orez, două ouă, 500 g brânză feta, sare, piper, ulei de măsline
Preparare: Spanacul se curăţă şi se spală, se toacă în bucăţi mari, apoi se presară sare şi se amestecă. Se lasă la scurs. Se căleşte ceapa tăiată mărunt, apoi se amestecă împreună cu spanacul într-un vas mare. Se adaugă prazul, anasonul, orezul, ouăle bătute şi brânza mărunţită. Într-o tavă unsă cu ulei se aşază o foaie de plăcintă, se unge cu ulei, se aşază al doilea şi al treilea strat de plăcintă, de fiecare dată ungându-se cu ulei deasupra. Apoi se toarnă amestecul şi se întinde cu o lingură pe toată suprafaţa. Deasupra se pun şi celelalte trei foi de plăcintă, ungând-o cu ulei pe fiecare. Ultima foaie se înţeapă din loc în loc. Se stropeşte uşor cu apă şi se introduce în cuptor la foc mediu. Este gata într-o oră.


Creveţi cu feta - Garides me feta
Ingrediente: 800 g creveţi, 250 g feta, două roşii, o ceapă, 4 căţei de usturoi, o frunză de dafin, ulei de măsline, o linguriţă de zahăr, sare, piper
Preparare: Ceapa tăiată mărunt se amestecă bine cu uleiul într-o caserolă. Se adaugă roşiile tăiate mărunt, frunza de dafin, sarea, piperul, zahărul şi apa. Se fierb 20 de minute. Creveţii se decortichează şi se adaugă în sos. Apoi se pune brânza feta tăiată în bucăţi mai mari. Se mai lasă pe foc 6-8 minute şi se serveşte imediat.


Plăcintă cu brânză - Tiropita
Ingrediente: un ou, trei linguriţe de ulei de măsline, o jumătate de linguriţă de sare, o cană de făină, 4-5 linguri de lapte. Pentru umplutură: 500 g brânză, trei ouă, o jumătate de cană de lapte, 4 linguriţe de ulei de măsline, 4 linguriţe de griş.
Preparare: Toate ingredientele pentru aluat se amestecă şi se lasă la rece 30 de minute. Pentru compoziţie se amestecă brânza, ouăle, laptele, uleiul şi grişul. Se lasă la rece o oră. Din aluat se întind foi rotunde. Pe fiecare foaie se pune compoziţie de brânză, apoi se împătureşte pe juămătate şi se prăjeşte în ulei. La fel se procedează şi cu restul de aluat.

×
Subiecte în articol: ulei măsline caiet de retete