x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 21 aprilie 2010

21 aprilie 2010

21 Apr 2010   •   00:00

Este ziua 111 a anului ● Au mai rămas 254 de zile



Soarele
Răsare la 6:22 ● Apune la 20:07


Luna
Răsare la 11:47 ● Apune la 2:17

● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 aprilie ● Lună plină 28 aprilie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 mai ● Lună nouă 14 mai


Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Ianuarie; Sf. Mc. Alexandra, împărăteasa; Sf. Mc. Filipia (Dezlegare la peşte)
Episcopul Ianuarie a fost prins şi dus înaintea ighemonului Campaniei, Timotei, când păgânii împăraţi, Diocleţian şi Maximian s-au mâniat asupra creştinilor. Acesta l-a silit în multe feluri spre închinarea la idoli, cu îmbunări amăgindu-l şi cu îngroziri înfricoşându-l. După ce l-a văzut neclintit în credinţa creştină, a poruncit să-l arunce într-un cuptor încins. După ce a ieşit de acolo nevătămat, ighemonul a poruncit să fie bătut fără milă. Astfel, Sfântul Sfinţit Mucenic Ianuarie şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Ziua dedicată zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, viilor şi livezilor se numeşte Armindeni. În Ţara Lăpuşului, el este celebrat la Rusalii. Obiceiurile specifice acestei zile sunt: împodobirea cu ramura verde, substitut al zeului vegetaţiei, a stâlpilor porţilor şi caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor pentru protecţia oamenilor şi animalelor de spiritele malefice; implantarea în curţile caselor, în mijlocul satelor, la stânele oilor, în ţarină a unei prăjini înalte cu ramuri verzi în vârf sau chiar a unui arbore întreg curăţat până spre vârf de crengi şi împodobit cu cununi de flori şi spice de grâu. În Moldova se organizau petreceri câmpeneşti, unde se mânca miel fript şi se bea vin roşu amestecat cu pelin pentru schimbarea sângelui şi apărarea oamenilor şi vitelor de boli, în special de ciumă. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
Astăzi se împlinesc 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain. A fost scriitor, satirist şi umorist american, autorul popularelor romane "Aventurile lui Tom Sawyer", "Prinţ şi cerşetor", "Aventurile lui Huckleberry Finn" şi "Un yankeu la curtea regelui Arthur". În ciuda pro­blemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost "părintele literaturii americane".


S-a întâmplat azi
În România

● 1895 - Prima Lege minieră din România prin care se inaugu­rează şi politica de stat în domeniul industriei miniere. Prevede separarea drepturilor de proprietate asupra subsolului, de dreptul de proprietate asupra solului, proclamând dreptul de proprietate al statului asupra zăcămintelor minerale şi metalifere, cu excepţia ţiţeiului, ozocheriţei şi asfaltului, care erau lăsate la dispoziţia proprietarilor solului.

În lume
● 753 î.Hr. - Conform legendelor, a fost construită Roma de Ro­mulus şi Remus, marcând astfel naşterea vechiului Imperiu Ro­man;
● 1944 - Femeile din Franţa şi-au câştigat dreptul de vot;
●1960 - Inaugurarea oraşului Brasilia, noua capitală federală a Braziliei.

Născuţi la 21 aprilie

● 1951 - Tony Danza, actor;
● 1963 - Tatiana Stepa, artistă (m. 2009).

×
Subiecte în articol: calendar