x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Anda Caropol!

Astăzi e ziua ta... Anda Caropol!

de Loreta Popa    |    09 Apr 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Anda Caropol!
Sursa foto: Nottara/

A deschis ochii cu uimire şi nevinovăţie în universul teatrului şi filmului. O interpretă de mare sensibilitate, transmiţând mereu, indiferent de partitură, un fel de fineţe şi fragilitate, o nebănuită putere de expresie. O actriţă de factură specială. Farmec şi seriozitate, un aer de inconfundabilă distincţie... Anda Caropol îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!

Aţi văzut-o pe scena Teatrului Nottara în "Titanic Vals" şi "Hangiţa", "Travestiuri", "Un pensionar fatal", "Vino la pod, iubita mea!", şi de fiecare dată suntem siguri că v-aţi întrebat cum de şi-a păstrat candoarea sufletească. În film aţi văzut-o în "Cerul n-are gratii", "Am o idee", "Secretul lui Nemesis", "Figuranţii", "Senatorul melcilor" şi "Margo".
Pe scenă s-a simţit şi se simte cel mai bine.

ÎNCĂ MAI AŞTEPT UN TELEFON...
"În fiecare an, la fiecare aniversare, îmi doresc să-mi găsesc o clipă de reculegere pentru toţi prietenii mei dragi, actori şi regizori, care nu mai sunt alături de noi, de care îmi este tare dor şi de la care mai aştept şi acum un telefon.

Anul acesta, plec la filmare de ziua mea şi voi sărbători prin muncă... Ajung acasă, Dumnezeu cu mila, cine ştie când... Dar voi fi alături de prieteni şi colegi, filmez cu Sebastian Papaiani acum. Cum în fiecare an de ziua mea am avut spectacol, nu va fi mare diferenţă."

Carisma personală, glasul, ţinuta, prezenţa, umorul, toate acestea reprezintă atuurile actriţei Anda Caropol. Joacă cu credinţă şi chiar cu devotament, aşa cum cere profesiunea, cu o anumită rigoare. Se vorbea şi se mai vorbeşte încă despre Ofelia din "Hamlet", spectacolul lui Dinu Cernescu de la Nottara din 1974, unde Anda Caropol te determina, prin prestaţia ei, să crezi că este acea femeie care merita să fie iubită de acel Hamlet lucid, patetic şi vulnerabil în acelaşi timp, frust, sofisticat. Acel Hamlet interpretat atunci de Ştefan Iordache. Fiecare an ce se adaugă este privit de actriţă cu seninătate. Nu i se pare un lucru care să o întristeze.

TIMPUL S-A SCURTAT
"E adevărat că s-a mai scurtat timpul, darpoate că acest lucru e bun, pentru că mă face mai atentă la ce se întâmplă în jur şi mă face să mă gândesc mai serios, în fiecare seară, la ce am făcut peste zi."

SUFERĂ DE O BOALĂ INCURABILĂ, TEATRUL
Orice dar pe care îl primeşte, dacă ştie că este un dar din suflet sau că vine de la prieteni, oameni care o iubesc, este binevenit. "Mi-e drag să fac şi film, dar vin foarte rar ocaziile. Am amintiri plăcute de la toate filmările." O actriţă pentru care conştiinciozitatea şi punctualitatea sunt litere de lege.

"Repet la teatru acum două piese, una se cheamă «Clipe de viaţă» de William Saroyan, iar a doua este o piesă spaniolă pe care o punem în scenă pentru teatrul din Buzău. Ca sfaturi pe care le-am urmat de-a lungul carierei a fost să fiu profesionistă, să nu-mi încurc colegii, să fiu cinstită cu meseria pe care mi-am ales-o şi pe care o iubesc şi pe care mă bucur că o fac şi la anii aceştia."

×
Subiecte în articol: calendar