x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Dan Grigore!

Astăzi e ziua ta... Dan Grigore!

de Ramona Vintila    |    06 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Dan Grigore!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"M-am simţit atras de marile înălţimi..."



Maestru internaţional al pianului, personalitate de mare forţă a vieţii artistice româneşti, Dan Grigore îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"Nu am încercat niciodată să plac publicului, ci să fiu cât mai adevărat pe scenă, să reflect adevărul compozitorului, nu să mă exhib pe mine, folosind muzica lui ca pretext. Dar se pare că originalitatea vine mai ales la cei care n-o caută. Deşi nu-ţi propui să te etalezi, ceva din personalitatea ta intră, fără să vrei, şi în ecuaţia artistică. Căldura mea vine probabil din credinţa şi din plăcerea cu care fac aceste lucruri. Pentru mine, marea artă este puterea credinţei, un fel de a desco-peri şi a te bucura ca un copil, împreună cu ceilalţi, de descoperirile tale, a nu uita să împărtăşeşti şi altora aceste trăiri. (...)", spunea maestrul într-un interviu.

"Se apropie Festivalul Enescu, încep să mă gândesc la concertul pe care-l voi cânta împreună cu Philharmonia din Londra şi dirijorul Vladimir Ashkenazy. în paralel, mă ocup şi de domeniul căruia mi-am consacrat o parte din ultimii ani, audio-vizualul, cu bunele, şi mai ales cu relele lui. În rest, citesc, mă plimb, mai fac şi puţin sport, mă văd cu prietenii, mă bucur de o vacanţă destul de meritată. Arta nu e o chestiune de mare succes, este o ascensiune spre altitudini mai greu accesibile şi deci nu foarte frecventate. În sensul acesta nu am avut o revelaţie, de când mă ştiu m-am simţit atras de marile înălţimi ale muzicii şi, firesc, ca orice bucurie, am simţit nevoia să împărtăşesc şi altora această aventură. Am învăţat enorm de multe lucruri importante de-a lungul carierei mele. Totuşi, pe cele mai importante, le-am ştiut de la început! Titanii culturii fără de care n-aş fi fost ceea ce sunt - Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Enescu, Tolstoi, Dostoievski, Balzac, Stendhal, Eminescu, Debussy, Ravel, Skriabin, Rachmaninov, etc., etc., Shakespeare, Moliere, Ibsen, Caragiale, câţiva mari regizori de film, în special clasici, etc., etc., Rembrandt, Velasquez, Caravaggio, El Greco, Dali, Chagall, Miro, Brâncuşi, Henry Moore, Giacometti, Modigliani etc. etc. etc., Paciurea, Michelangelo, Michelangeli, Celibidache, Richter, Ciccolini etc. etc., Baudelaire, Rilke, Esenin... Privesc în urmă şi înainte... Cum ar zice poetul: un pom, o casă, o femeie, un copil, munţi, oceane şi cerul înstelat deasupra noastră. Cele mai frumoase trei amintiri ale vieţii mele? Naşterea fiului meu, întâlnirea tęte-ŕ-tęte cu Sergiu Celibidache înaintea concertelor de la München, toate celelalte, multe la număr.

Un eveniment pe care l-am tot aşteptat până acum, n-a venit şi-mi doresc să apuc acea zi în care să se întâmple? Naşterea nepoţilor mei într-o ţară mai curată.

De ziua mea mi-e dor de prietenii care nu mai sunt cu noi".

×
Subiecte în articol: calendar