x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Dana Deac

Astăzi e ziua ta: Dana Deac

de Loreta Popa    |    29 Iul 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Dana Deac

Dana Deac, director TVR 1, împlineşte mâine 48 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Am învăţat de la un prieten bun că în preajma zilei de naştere e indicat să faci o călătorie în propriul suflet. Prietenul meu bun este medic şi anul acesta şi-a prescris sieşi o astfel de «reţetă», iar «tratamentul» a fost urmat de mai toţi prietenii săi, vreo 30 la număr din lumea întreagă. Călătoria s-a produs în Franţa, iar noi, cei 30 de prieteni, l-am ajutat să treacă bariera celor 40 de ani.

Atunci şi acolo am înţeles că de fapt nu vizitam Parisul şi Valea Loirei, ci îmi descopeream zone neştiute ale sufletului. Alain de Botton spunea în «Arhitectura fericirii»: «Obiectele pe care le descriem ca fiind frumoase sunt versiuni ale oamenilor pe care îi iubim». Privind această aserţiune dintr-o perspectivă mai amplă, eu aş putea spune că Parisul arhitectural este frumos pentru că este o versiune a sufletului pe care caut să-l iubesc.
Câţi dintre noi se întorc la suflet cu iubire, pur şi simplu? Astfel de statistici sunt neinteresante din punct de vedere politic, iar politicul ne-a «arestat» vieţile în ultimii zeci de ani.

Întorcându-mă la arhitectura sufletului meu, descopăr acolo Viena, în care m-am născut a doua şi a treia oară, Florenţa, oraşul în care s-a născut cea care m-a determinat să aleg meseria de ziarist, Oriana Fallaci. Dar câte oraşe îmi alcătuiesc oare sufletul? Hic sunt leones, aşa scriau cartografii medievali pe harta lumii în dreptul zonelor necunoscute.

De ziua mea voi călători din nou la Paris alături de prieteni. Va fi un ritual al descoperirii sinelui meu, o rutină care în mod paradoxal îmi va produce fericire. La 30 de ani am preţuit viaţa, după 40 de ani mă preţuiesc pe mine.
Vă sfătuiesc să urmaţi şi voi tratamentul doctorului care-mi e prieten bun. Veţi fi în mod autentic liberi, fericiţi şi bucuroşi! Tot Alain de Botton spunea: «Ceea ce căutăm, la nivelul cel mai profund, este să semănăm pe dinăuntru cu obiectele şi locurile care ne mişcă prin frumuseţea lor». La 48 de ani vreau să semăn cu Parisul. Je le trouve trés beau."

×
Subiecte în articol: calendar