x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Mariana Nicolesco!

Astăzi e ziua ta... Mariana Nicolesco!

de Ramona Vintila    |    28 Noi 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Mariana Nicolesco!

Strălucita soprană Mariana Nicolesco îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"Zilele trecute, revista Diapazon de la Paris a publicat lista a zece CD-uri de colecţie reeditate de Sony Classical, în fruntea ei fiind Beatrice di Tenda de Bellini înregistrată de mine cu Orchestra din Monte Carlo şi maestrul Alberto Zedda. Sub bagheta lui interpretasem această capodoperă la Teatrul La Fenice din Veneţia, acolo unde, în prezenţa compozitorului, o cântase pentru prima dată, la 1833, marea soprană Giuditta Pasta.

Ecoul triumfului reprezentaţiei noastre a străbătut Europa, şi nu numai, ca fulgerul şi, la numai 25 de ani, o dată cu acest eveniment şi după ce câştigasem la Milano Concursul Internaţional de Canto Voci Rossiniane vedeam, fascinată, că mi se atribuie un loc de glorie în ceea ce am putea numi Panteonul Belcanto. La publicarea înregistrării mele cu opera Beatrice di Tenda, revista Gramophone de la Londra, Biblia iubitorilor de muzică, o definea drept piatră de hotar în discografia belliniană.

Evoc toate acestea pentru a spune că nu există prestigiu mai mare, în arta cântului, decât acela pe care-l oferă marilor artişti triumful în belcanto. Ce înseamnă belcanto? Cuvânt compus din bel, adică frumos, şi canto, cânt adică, termenul belcanto are o valoare exponenţială, definind un stil, ilustrat de Rossini, Bellini, Donizetti, stil fondat pe o linie de cânt continuă, în interiorul căreia se înalţă şi coboară expresia celor mai extraordinare trăiri şi a celei mai desăvârşite virtuozităţi în arta cântului. Callas, fără triumful din Anna Bolena de Donizetti, ca să dau un simplu exemplu, n-ar fi fost Callas.

Iată de ce au un preţ atât de mare în ochii mei senzaţionalele performanţe ale tinerilor artişti pe care i-am îndrumat şi continuu să-i îndrum pe calea aridă, riguroasă, care nu permite scăderi, a ceea ce înseamnă belcanto, în cea mai înaltă accepţie a acestui cuvânt. Iată de ce triumful sopranei Aurelia Florian şi al tenorului Bogdan Mihai în Gemma di Vergy de Donizetti, în premieră absolută în România, are pentru mine o semnificaţie ce depăşeşte cu mult hotarele culturii noastre, iată de ce Bogdan, în numai câteva săptămâni, a devenit superstarul Operei din Stuttgart şi de ce Aurelia se va impune în curând cu aceeaşi siguranţă pe scena internaţională.

28 noiembrie e ziua mea de naştere. Triumful lor e poate cel mai frumos cadou la care mă puteam aştepta. Îi voi aplauda din nou în Gemma di Vergy, la Opera Naţională, la 2 decembrie."

×
Subiecte în articol: calendar