x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." Mircea Drăgan

"Astăzi e ziua ta..." Mircea Drăgan

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    19 Mai 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." Mircea Drăgan

Este compozitor, aranjor, dirijor, regizor muzical şi operator de sunet. De-a lungul timpului a făcut parte din formaţiile Sideral, Mondial şi Romanticii. Acum este regizor muzical la Societatea Romănă de Televiziune. Mircea Drăgan implineşte mâine 62 de ani.

"Cu Sideral am invăţat ABC-ul"


"Aniversarea o voi petrece cu familia. Probabil voi alege o zi in care vor fi liberi şi prietenii mei in care să putem sta impreună să sărbătorim. Pe plan profesional, sunt de trei ani angajat in Televiziunea Romănă, in funcţia de regizor muzical şi mă ocup de «Surprize, surprize», plus alte emisiuni. Nu am neglijat partea componistică, lucrez in continuare, dar lucrez muzică instrumentală. Sunt in pregătire două albume, unul este terminat, iar la celălalt incă lucrez. Sper anul acesta să le pot lansa. Este o datorie mai veche pe care o am faţă de publicul din Romănia.

Din partea mamei, provin dintr-o familie de muzicieni care au tradiţii de secole. Bunicul meu era violonist, bunica era profesoară de muzică şi autoare de manuale şcolare de muzică. De mic copil, de la 3-4 ani, nu m-am putut ţine departe de pian. Văzănd că sunt aşa dornic să aprofundez acest talent, bunicii m-au incurajat foarte mult. Astfel am ajuns să dau examen la Conservator. Inainte cu an de a intra la Conservator, m-am dedicat muzicii pentru tineret, disco, rock, pop, jazz-rock şi alte stiluri prin care am trecut cu cele trei formaţii ale mele. Prima a fost din '65 pănă in '68 formaţia Sideral, apoi din 68 pănă la sfărşitul lui '71 a fost formaţia Mondial, iar apoi din '72 pănă in '91 a fost formaţia Romanticii. Cu Sideral a fost un inceput foarte plăcut. Acolo am invăţat ABC-ul cum s-ar spune. Apoi tradiţia a continuat cu Mondial care a avut o muzică de foarte mare calitate. Melodiile de atunci au rămas şi pănă acum in muzica romănească. Cu Romanticii am definitivat stilurile de muzică, fiind o formaţie compusă din membrii mai profesionişti. Am căntat cu majoritatea vedetelor din Romănia şi cu o parte şi din străinătate. In acelaşi timp m-am dedicat şi profesiei de compozitor, profesia mea de bază. In paralel din '78 m-am dedicat celei de-a doua profesii ale mele care este străns legată de muzică, aceea de regizor muzical. Imi place să lucrez şi partea tehnică, nu numai partea strict muzicală.

Muzica pentru mine a insemnat foarte mult, viaţa mea, pentru că prin ea am reuşit să-mi păstrez şi acest tonus al vieţii. Sunt o persoană activă, mă implic in multe proiecte. De un timp m-am implicat şi in proiecte de muzică cultă, clasică. Cea mai mare realizare este premiul căştigat la Dresda, in '77, de compoziţie şi interpretare. De compoziţie, pentru melodia «Mâine» şi de interpretare cu formaţia Romanticii. Pe plan personal cea mai mare realizare este că am o familie reuşită."

×
Subiecte în articol: calendar muzica