x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Solomon Marcus!

Astăzi e ziua ta... Solomon Marcus!

01 Mar 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Solomon Marcus!
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

"Mi-e dor de anii fericiţi ai copilăriei, care mi-au hrănit toate elanurile mele ulterioare", mărturiseşte la ceas aniversar Solomon Marcus. Renumitul academician român împlineşte astăzi 85 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Descoperirea poeziei... un moment fericit al vieţii mele"
"La 1 martie 2010, lansez la Colegiul Naţional Sfântul Sava o carte de un fel deosebit. Ea are titlul Educaţia în Spectacol şi este editată de Lavinia Spandonide, director al Editurii
Spandugino. Cartea include dezbaterile pe care le-am avut cu oameni ai şcolii în anii 2009 şi 2010 şi exprimă pariul meu educaţional, pentru care am primit în octombrie 2009 Premiul LYKEION al Alianţei Colegiilor Centenare.

DESPRE... ROMĂNIA
Unul dintre lucrurile importante pe care le-am desprins din întreaga mea activitate este faptul, confirmat acum pe diverse căi, că educaţia este principala problemă a României.
În momentul de faţă, constatam cu durere că prestaţia noastră în această privinţă este în mare măsura un eşec.
Mă bucură că tot mai mulţi sunt cei care aderă la proiectul meu educaţional. Atenţia îmi este concentrată pe fapte ca: prea mulţi părinţi nu sunt capabili să fie prietenii copiilor lor; prea mulţi profesori nu reuşesc să devină prietenii elevilor lor; educaţia se bazează prea mult pe poruncă şi pe sancţiune şi prea puţin pe rugăminte, întrebare, îndoială; educaţia nu reuşeşte încă să valorifice dimensiunea ludică, să descopere faţa pozitivă a greşelii, ca simptom al gândirii personale; nu se face educaţia spiritului critic; atmosfera predominantă în şcoală este mai degrabă una mohorâtă şi gravă decât una de bună dispoziţie, de bucurie, de autoironie; programele şi manualele sunt marcate de toate aceste păcate.
Dincolo de dificultăţile prin care am trecut, într-o viaţă care a inclus cel de-al doilea război mondial şi lunga noapte comunistă, am benefi­ciat de cel puţin două alegeri fericite: alegerea matematicii ca ocupaţie, în 1944, şi alegerea partenerei mele de viaţă, Paula Diaconescu, în 1966. Un moment fericit a fost descoperirea, încă din adolescenţă, a poeziei, a literaturii în general, şi a filozofiei."

×
Subiecte în articol: calendar