x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 28 ianuarie 2009

Miercuri 28 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    28 Ian 2009   •   00:00

Ziua internaţională a mobilizării împotriva războiului nuclear
Este ziua 28 a anului
Au mai rămas 337 de zile



SOARELE
Răsare la 7:38
Apune la 17:19
LUNA
Răsare la 8:30
Apune la 19:41
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
3 februarie
LUNĂ PLINĂ
9 februarie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 februarie
LUNĂ NOUĂ
25 februarie


Proverbul zilei:

"Nici nora fată, nici soacra mamă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Cuviosul Efrem Sirul

Cuviosul Efrem Sirul s-a născut în Orient prin anul 306. Încă din fragedă tinereţe a fost alungat din casa părintească de tatăl său – preot păgân – pentru că iubea religia creştină. A fost primit de Sfântul Episcop Iacob, care îl învăţă să se dedice neîncetat meditării asupra cuvântului lui Dumnezeu. Avea o curăţenie a trupului şi a sufletului ce depăşea limitele naturii umane. La sfârşitul vieţii sale, în 373, lasă tuturor credincioşilor un testament emoţionant în care cere stăruitor celor care îl iubesc să nu îl cinstească prin ceremonii funerare măreţe, ci să îi depună trupul în groapa străinilor, dăruindu-i, drept flori şi miresme, ajutorul rugăciunilor lor.


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1865 – Se înfiinţează la Bucureşti societatea culturală "Ateneul Român", cu filiale în numeroase oraşe din ţară;
1933 – Guvernul condus de Al. Vaida-Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Naţiunilor, "Acordul de la Viena", ce asigura împrumuturile capitaliştilor străini contractate în vederea "asanării economico-financiare a ţării", prin reducerea salariilor, concedierea a 30% din muncitori şi funcţionari, sporirea şi încasarea regulată a impozitelor;
1950 – Campionatul mondial de tenis de masă la Budapesta; Angelica Rozeanu cucereşte, la simplu, medalia de aur, iar echipa (f.) României obţine titlul de campioană mondială.

ÎN LUME
1871 – Războiul franco-prusac: Parisul capitulează în faţa armatelor prusace.

NĂSCUŢI LA 28 IANUARIE
1880 – Camil Ressu, pictor (m. 1962);
1955 – Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei.


Click istoric

Astăzi se împlinesc 120 ani de la naşterea memorialistei franceze de origine română Martha Bibescu. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezenţă de o mare nobleţe de spirit. A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris şi ministru de Externe, şi al Smarandei Mavrocordat. A fost soţia prinţului George Valentin Bibescu. Crescută şi formată sub semnul acestui impunător arbore genealogic, Martha Bibescu îşi va împlini educaţia primită într-o mănăstire din Belgia cu specific românesc. Prin căsătoria în 1905 cu prinţul George Valentin Bibescu, scriitoarea devine astfel prinţesa Martha Bibescu. Se stinge din viaţă în 1973 la Paris.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Pentru ţărani contează mai mult medicina tradiţională, ce a rămas un remediu la îndemână. Printre aceste metode, care uneori reuşesc să vindece bolnavul acolo unde doctoria nu-şi face efectul, se află şi plantele medicinale. Se spune că Spânzul, planta a cărei rădăcină vindecă vitele bolnave de bubă şi de însângerare, ar fi avut o mamă vitregă şi foarte urâcioasă. Dorind să scape cât mai repede de Spânz, aceasta l-a trezit din somn într-o noapte din luna lui Gerar şi i-a spus: "Scoală, Spânzule, scoală, că toate florile s-au trezit, or fi şi înflorit!". De teamă că va fi cea din urmă plantă care înfloreşte, Spânzul a răsărit în miezul iernii, cu neaua în cap. Dumnezeu i-a dat darul lecuirii bolilor.
  • Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."

28 IANUARIE 1926
"Altă probă de urină. Iar zahăr. Cantitate mică. Totuşi, e periculos. Prin urmare, e nevoie de regim. Deja nu mai mănânc"
Paul Léautaud

• "Încă o zi infectă…" sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar