x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Radu Macrinici

Omul zilei: Radu Macrinici

31 Mar 2010   •   00:00
Omul zilei: Radu Macrinici

Cea mai bună piesă românească a anului 2009, în cadrul Concursului de dramaturgie al UNITER, este "Jack Lunetistul" de Radu Macrinici. Câştigătorul a fost desemnat de un juriu format din criticul de teatru Marina Constantinescu şi criticii literari Nicolae Manolescu şi Dan C. Mihăilescu.

Premiul va fi oferit la Gala Premiilor UNITER, de la 19 aprilie, iar Editura UNITEXT va publica piesa în volum. Concursul "Piesa anului" se desfăşoară anual sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Radu Macrinici a câştigat acelaşi concurs şi în 1997 cu textul "T/Ţara mea", având alte două nominalizări în 1999 şi în 2009 cu alte piese.

El a debutat ca autor dramatic în 1994 la Théâtre du Résidence Palace din Bruxelles cu piesa "Bibliotecarul", reprezentată apoi la Teatrul "Renaud-Barrault" din Paris, la Teatrul Naţional "Maria Guerrero" din Madrid, la Compania "Teatral do Chiado" din Lisabona şi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş.

În 2006, piesa "Îngerul electric" a fost reprezentată la Piccolo Teatro din Milano. În România, textele lui Macrinici au fost montate pe diverse scene, din Bucureşti şi din ţară. Pentru că a câştigat concursul "Piesa anului" cu "Jack lunetistul", Jurnalul Naţional îl declară "Omul zilei".

×
Subiecte în articol: calendar