x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tinerii angajaţi, mai vulnerabili

Tinerii angajaţi, mai vulnerabili

de Catalin Pruteanu    |    21 Iun 2009   •   00:00
Tinerii angajaţi, mai vulnerabili
Sursa foto: /iStock

Angajaţii tineri sunt mai afectaţi de disponibilizări decât cei cu vechime. Nici cei care intră în acest an pentru prima dată pe piaţa muncii nu au perspective mai bune.



Criza economică îi afectează cel mai mult pe tinerii între 20 şi 30 de ani. Cei care au cel mai mult de suferit sunt cei care intră pe piaţa muncii în acest an şi care sunt nevoiţi să-şi coboare aşteptările salariale faţă de pretenţiile apărute în ultimii ani, când absolvenţii aveau de ales între cel puţin două-trei oferte avantajoase. Anul acesta, angajatorii fac mai puţine angajări, în unele domenii piaţa de recrutare este practic blocată, iar ofertele salariale sunt modeste. De altfel, în această primăvară, aproape că au dispărut târgurile de joburi din anii trecuţi, unde firmele se înghesuiau să recruteze personal din toate domeniile.

O altă categorie de tineri afectaţi de criză e reprezentată de cei care participă deja la piaţa muncii. Nevoite să reducă numărul angajaţilor, cele mai multe firme aplică principiul "ultimul venit, primul plecat", o abordare care îi protejează pe angajaţii cu vechime şi care au familii de întreţinut, dar care trece cu vederea criteriile eficienţei şi competenţei invocate constant de strategii de management ai companiilor.

CRITERII.
Potrivit statisticilor, în Statele Unite ale Americii, procentul tinerilor care au fost concediaţi în ultimul an este mai mare decât al angajaţilor în vârstă. O situaţie similară se înregistrează şi în Europa, potrivit unui studiu realizat de Michael Segalla, profesor de management la Şcoala de Studii Superioare Comerciale din Paris. O parte din cei 2.000 de manageri din Europa chestionaţi de Segalla a menţionat printre criteriile de concediere slabele performanţe ale angajaţilor. Însă şi angajaţii cu rezultate şi tineri sunt eligibili pentru disponibilizare, şefii acestora declarând că aceştia îşi vor putea găsi mai uşor un alt job.

EXPLICAŢII. Andrei Niculescu, până de curând contabil cu mai puţin de un an vechime într-o fabrică de componente auto, ne-a povestit explicaţia pe care a primit-o de la şef atunci când a aflat că postul său va fi desfiinţat. "Mi s-a spus că, având cea mai mică vechime în departament, trebuie să plec. Din fiecare departament al firmei trebuiau să plece câte două persoane. Asta a fost explicaţia, deşi îmi dau seama că m-au ales pe mine din cauză că nu sunt căsătorit şi s-au gândit că aşa e mai «uman» pentru colegii care au copii", ne-a povestit Andrei.

În unele cazuri, firmele mari îi concediază pe cei mai tineri angajaţi pentru a evita conflictele cu sindicatele. Angajaţii tineri au salarii mai mici, prin urmare companiile nu fac economii prea mari, dar concedierea unui salariat cu vechime, membru de sindicat, s-ar putea solda în final cu procese de pe urma cărora firmele ar putea plăti despăgubiri foarte mari.

×
Subiecte în articol: cariera