x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Când nu mai e un lux, cartea se vinde!

Când nu mai e un lux, cartea se vinde!

de Sebastian S. Eduard    |    23 Iun 2009   •   00:00
Când nu mai e un lux, cartea se vinde!
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

În jur de 40.000 de vizitatori a avut în acest an Târgul Bookfest, adică aproximativ tot atâţia ca anul trecut. Reducerile substanţiale au învins canicula, iar bucureştenii au dovedit că cel puţin în domeniul vânzării de carte, dacă vorbeşti de preţul corect, criza se simte mult mai puţin.



Au venit la târg cu inima strânsă după o jumătate de an în care au încercat să se descurce cu criza şi încă nu erau siguri că lunile de creştere le vor compensa pe cele de cădere. Este vorba despre editorii români, pe care Târgul Bookfest i-a găsit mai înţelepţi şi care şi-au dat seama că singura posibilitate de a vinde este de a micşora preţul. Ceea ce au şi făcut.

CHILIPIRURI
A fost târgul cu cele mai mari reduceri de preţuri. În medie, fiecare editor a făcut discount-uri mai mici decât la târgul precedent cu cel puţin zece procente. În consecinţă s-a putut spune că, în medie, toate cărţile au avut preţuri de pornire cu circa 20% mai mici decât cele din librării.

Evident că au fost edituri care au acordat reduceri de 50% şi chiar 80% sau care au lichidat stocuri la 1 sau 5 lei.

Din punctul de vedere al marketingului de carte, s-au încercat fel de fel de strategii. De la deja obişnuitele excursii în locuri exotice (Nemira) la pachete extrem de ofertante ("Pamuk", seria "Jamie" - Curtea Veche), de la o ofertă de buyback (un fel de operaţiunea "Rabla" pentru fanii Editurii Tritonic) la vaucere făcute cadou la intrare care te determinau să cauţi editura (în cazul nostru, Grupul Editorial All).

Târgul a fost o oportunitate pentru edituri pentru a face în sfârşit cash. Nu vă miraţi! Atunci când de la tarabele din Romană la librării, reţelele de librării sau supermarketuri toată lumea plăteşte cu întârzieri de la trei la şase luni, când adaosul comercial începe de la 30% şi ajunge chiar la 50% (da, dragi cititori, jumătate din banii pe care îi daţi pe carte îi încasează chiar băieţii care vând cartea, nu editura) - Bookfest a reprezentat o oportunitate pentru bani lichizi, pe loc.

Ce s-a cumpărat? Publicul este deja pretenţios şi chiar dacă a apreciat reducerile nu a dat năvală la stivele de cărţi cu 1 leu. La Paralela 45 au continuat să se vândă volumele din "Istoria literaturii române" a lui Nicolae Manolescu, volume care au reprezentat boom-ul ultimei ediţii Gaudeamus. Tot aici mai putem adăuga două titluri: Cervantres - "Nuvele exemplare" şi Papini - "Diavolul". Editura Trei a vândut bine atât volume de literatură motivaţională "Semnele trupului. Cum să aflii de ce suferi fără să mergi la medic" sau "De ce mint copiii", cât şi ultimul volum al lui Stieg Larsson sau bestseller-ul mondial "Yacuza Moon - Memoriile unei fiice de gangster". "Confesiunile unui bancher toxic" s-a vândut extrem de bine la Editura Publica.

Grupul Editorial Corint se poate lăuda cu vânzări bune ale unor cărţi noi, dar continuă să aibă succese şi dacă vorbim despre volume apărute pe piaţă nu tocmai recent. Este vorba despre "Viaţa pe un peron" (Octavia Paler) şi "Convorbiri cu Octavian Paler" (Gabriel Cristea-Enache). În plus, s-au vândut bine "Sacrificiul vraciului" (volumul 6 din Cronicile Wardstone), "Cercul de aur" (Guillaume Prevost), "Enigma portarului blestemat" (P.B. Kerr) şi "Morţi cu toţii" (volumul 7 din seria Vampirii Sudului, "Charlaine Harris"). "Zori de zi" (volumul 4 din seria "Amurg", Stephenie Meyer), "Salvamarul" (James Peterson), "Atlasul Terrei", dar şi "Micul prinţ" se numără printre cele mai râvnite cărţi de la Editura Rao. Dacă "Pistolarul" (Stephen King), "Evanghelia după Satana" (Patrick Graham) şi "Istoria cuceririi amoroase" (Jean Claude Bologne) au fost cele mai căutate cărţi de la Editura Nemira, All a vândut foarte bine volumele din "Colecţia 100", propulsate de noul volum "Cele mai frumoase locuri din Europa", dar şi un "clasic": "Istoria românilor" (Giurescu), aflat în continuă suplimentare de tiraj. La Curtea Veche s-au vândut foarte bine pachetele de cărţi. Volumele din seria "Pamuk", "Robert Kiyosaki" şi "Jamie Oliver" au fost substanţial reduse şi au făcut vânzări importante. Lor li se mai adaugă Geta Voinea - "De-a fir a păr... cu Geta Voinea", Vladimir Sorokin - "Kremlinul de zahăr", Vaclav Havel - "Pe scurt, vă rog!", Eckhart Tolle - "Un pământ nou".

La Polirom, cea mi vândută carte din categoria non-fiction a fost Adam Michnik - "Mărturisirile unui disident convertit", iar la fiction Salman Rushdie - "Seducătoarea din Florenţa". Pe lista volumelor bine vândute putem adăuga "Dicţionarul ideilor fixe. După 20 de ani" (Eugen Istodor), "Ritornela foamei" de JMG Le Clezio şi "Cartea şoaptelor" - Varujan Vosganian. În fine, "Ultimul papă" (Luis Miguel Rocha) şi "Mafia SA" (Eric Frattini) sunt cele mai vândute cărţi de la Tritonic.

Târgul s-a încheiat, editorii sunt mulţumiţi, cititorii la fel. Aproape că ne întrebăm: a fost sau nu a fost? (criză pe piaţa cărţii)

E primul premiu câştigat în viaţa mea!
În cele cinci zile de Bookfest, mii de oameni au trecut pragul standului Jurnalul Naţional. În ciuda contracţiei suferite de economia românească, bugetul destinat de bucureşteni acestui eveniment a fost unul generos. Dovadă sunt zecile de mii de volume din cadrul colecţiei "Biblioteca pentru Toţi" achiziţionate de vizitatori. De departe, "Elevul Dima dintr-a şaptea" a fost exemplarul cel mai solicitat. Însă au fost şi cititori care au achiziţionat toate cele 14 volume apărute până în prezent în cadrul colecţiei. Recordul de achiziţii a fost stabilit de o cititoare care a luat produse Intact Media Group în valoare de 2.200 de lei. Toate persoanele care au luat cărţi, DVD-uri sau CD-uri în valoare de minimum 50 de lei au avut posibilitatea de a câştiga o bibliotecă oferită de Elvila, "accesorizată" cu produsele marca Intact Media Group. Extragerea a fost făcută duminică, 21 iunie, de la ora 18:00. Premiul a fost câştigat de Neguţ Florentina. "Este primul premiu câştigat în viaţa mea. Nici nu-mi vine să cred. Vă mulţumesc", ne-a declarat fericita posesoare a bibliotecii oferite de Elvila.

×
Subiecte în articol: carte cărţi