x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Gaudeamus, între AH1N1 şi Salman Rushdie

Gaudeamus, între AH1N1 şi Salman Rushdie

de Sebastian S. Eduard    |    24 Noi 2009   •   00:00
Gaudeamus, între AH1N1 şi Salman Rushdie
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

O nouă ediţie Gaudeamus, a 16-a începe mâine la Romexpo. Încercând să facă abstracţie de alegreile prezidenţiale şi chiar de AH1N1, târgul vine cu o importantă colecţie de autori străini - inclusiv Salman Rushdie.

Nu mai puţin de zece autori străini ne vor vizita cu această ocazie. Printre ei, Salman Rushdie, care va avea o sesiune de autografe astăzi, în prima zi a evenimentului, orele 18:00 la standul automobile Dacia din incinta Romexpo.  Un alt nume cu greutate este scriitorul canadian Andrew Davidson, care va lansa volumul "Gargui" (Editura All, sâmbătă, 28 noiembrie, orele 17:00), romanul său de debut, care a făcut furori în lumea editorială. În fine, nu trebuie ratată nici prezenţa maghiarului Tvrtko Vujity. Autor al volumului "Calatorii in infern" (Curtea Veche Publishing, sâmbătă, 28 noiembrie, ora 12:00), el este un jurnalist de investigaţie care a realizat o serie de reportaje călătorind în zone de conflict.

Şi să nu uităm alte două potenţiale best-seller-uri autohtone - volumele lansate de Mihaela Rădulescu şi Andreea Marin. Prima îşi va lansa "Nişte răspunsuri" sâmbătă, ora 13:00, la standul Editurii Polirom, iar cealaltă îşi aşteaptă fanii tot sâmbătă, la standul Editurii Tritonic (ora 15:00) pentru lansarea volumului "Preţuieşte viaţa".
EVENIMENTE
Deşi gripa nouă loveşte România din ce în ce mai tare, organizatorii se bucură că Ministerul Sănătăţii nu a instituit legea prin care adunările publice ar putea fi interzise şi, în consecinţă, târgul nu va fi anulat. Gaudeamus din acest an deşi are ceva mai puţini expozanţi (385 în loc de 400, anul trecut) are mult mai multe evenimente - peste 500. Iată câteva dintre cele care ne-au atras atenţia.

Un an din viaţa lui Leon W." de Mircea Mihăieş, o şedinţă de autografe susţinută de Cristian Tudor Popescu, la lansarea volumului "Cuvinte rare", dar şi lansarea cărţii "L-am urât pe Ceauşescu. Ani, oameni, disidenţă" de Gabriel Andreescu, lucrarea colectivă "Întâlnire pe Str. Revoluţiei Nr. 89", coordonată de Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici - iată câteva propuneri cere vin de la Editura Polirom. Cartea Românească prezintă la Gaudeamus, printre altele, volumele "Imanenţa literaturii" de Eugen Negrici şi "Medgidia, oraşul de apoi" de Cristian Teodorescu.

Editura Litera lansează primul ei fantasy, "Semnul", într-o serie de mare succes: Casa Nopţii, semnata PC si Kristin Cast. În Occident, cărţile din această serie se bucură de un succes uriaş, fiind vândute deja în peste 6 milioane de exemplare si traduse în 32 de tari. Un alkt volum important este "Enciclopedia Concisa Britannica": după 240 de ani, volumul apare acum şi în România. De asemenea, editura mai vine cu "Muzeul muzeelor", o selecţie a capodoperelor picturii universale, prin intermediul a paisprezece dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale ale lumii, toate într-un album.

Editura Trei lansează pe piaţă, la Gaudeamus, seria de eseuri "Acum pentru viitor". Titlurile acestei serii dezbat, într-o manieră accesibilă, probleme fundamentale de actualitate ale individului, societăţii şi lumii cotidiene. Printre volumele de ficţiune lansate de editura Trei se numără titlul "Eroare judiciară" de Anne Holt. Cartea lui Anne Holt, care a fost ministru al justiţiei în Norvegia, este considerată o continuare a seriei "Millenium" de Stieg Larsson. În portofoliul editurii Trei pentru Târgul Gaudeamus se numără volumele "Opus Pistorul" de Henry Miller, "Prima zi" de Marc Levy şi "Teoria lui King Kong" de Virginie Despentes.
OFERTE ŞI REDUCERI
Curtea Veche Publishing oferă reduceri de până la 50 la sută şi volume ale căror preţuri încep de la 3 lei. Editura le aduce cititorilor săi la Gaudeamus volume ce reprezintă noutăţi editoriale absolute. Editura continua seria apariţiilor din colecţia Daniel Goleman cu un nou volum - "Inteligenţa ecologică". Volumul "Tăiţei chinezeşti", semnat de Ma Jian, ne prezintă China comunistă ca o bucătărie în care se amestecă ingredientele din care va rezulta o istorie crudă, anecdotică şi suprarealistă.

Editurile Corint, Corint Jr şi Leda, din Grupul Editorial Corint, vă aşteaptă la târg cu promoţii şi oferte excepţionale - reduceri între 25% - 70% din preţul de catalog şi preţuri unice (5 lei, 9 lei, 10 lei, 15 lei şi 25 lei). Printre noutăţi   găsim "Jurnal secret. Dezvăluiri complete" de  Alex Ştefănescu, "Bolnavi de putere" de David Owen, "Dicţionar explicativ al limbii române şi enciclopedic", "Tunele 3" ( Roderick Gordon & Brian Williams) şi ediţia de lux a "Poveştii de Crăciun" (Charles Dickens).

Editura ALL prezintă la Gaudeamus 400 de titluri din colecţiile deja consacrate, precum şi o serie de evenimente - lansări de carte, invitaţi speciali şi şedinţe de autografe. Reducerile practicate de editură vor fi între 15 şi 60 la sută. Printre altele, ALL lansează şi al şaptelea volum din seria "Opere complete" de Bujor Nedelcovici. La lansare, care va avea loc pe 27 noiembrie, şi-au anunţat participarea Ana Blandiana, Ion Bălu, Lucia Hossu-Longin, Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu, Victor Rebengiuc.

Humanitas lansează la Gaudeamus titluri autohtone, precum "Aminitiri şi povestiri mai deocheate" de Neagu Djuvara şi "Poveşti impertinente" de Andrei Cornea, cărora li se alătură volumul laureatei premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, scriitoarea germană de origine română Herta Muller, "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul". De asemenea, Humanitas lansează volume din literatura universală, precum "Sahinşahul" de Ryszard Kapuscinski şi  "Jurnalul unui an rău" de J.M. Coetzee şi cel mai nou volum semnat de Paulo Coelho, pe care acesta l-a lansat la ediţia din 2009 a Festivalului de Film de la Cannes - "Învingătorul este întotdeauna singur". Humanitas Multimedia lansează la târg, printre altele, audiobook-ul pentru copii "Aventurile lui Habarnam", dar şi "Profesioniştii", care include înregistrările a zece emisiuni realizate de Eugenia Vodă şi TVR.
Printre volumele scoase de Tritonic la această ediţie a târgului se numără "Somalia, Mon Amour" (Colecţia Thriller, autor Bogdan Hrib), "Regina Elfă" (Oana Stoica Mujea) precum şi romanele "Crime Sofisticate" şi "Cameleonul"- autor George Arion.

Alex Mihai Stoenescu revine la Rao cu seria de volume dedicate Revoluţiei române. "Cronologia evenimentelor din decembrie 1989"  este volumul care va fi lansat sâmbătă. Aceeaşi editură mai vine cu volumele "Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI" (George Cristian Maior) şi "România taras" (Marian Nazat).

În fine, celebra editură Hubners Who is Who  vine la târg  cu cea de-a IV-a ediţie a Enciclopediei Personalităţilor din România. Victor Hănescu, Radu Munteanu, Horia Roman Patapievici, Emanuel Isopescu, Maria Grapini, Victor Ciorbea, Raed Arafat - nimeni nu lipseşte.


VĂ AŞTEPTĂM LA STANDUL JURNALUL!

Jurnalul Naţional nu putea să lipsească de la Târgul Gaudeamus. Ne puteţi găsi la parter, la standul numărul 4, chiar în stânga intrării principale, cu un stand de proporţii - 120 mp. Pe tot parcursul târgului Jurnalul derulează un concurs de zile mari: "Jurnalul Naţional îţi reînnoieşte biblioteca". Poţi câştiga astfele, în fiecare zi câte o colecţie completă Biblioteca pentru Toţi. Cu ocazia târgului, la standul nostru puteţi găsi sute de produse: cărţi, CD-uri, audiobook-uri, DVD-uri cu filme sau documentare, albume, pachete speciale -toate cu discount-uri importante între 10 şi 35%. Mai mult, duminică, 29 noiembrie, între orele 13:00 - 14:30 cântăreaţa Paula Seling se va afla la standul nostru pentru autografe.

×
Subiecte în articol: carte