x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Vinovat de iubire - primul roman al maestrului Adrian Păunescu

Vinovat de iubire - primul roman al maestrului Adrian Păunescu

14 Iul 2010   •   00:00
Vinovat de iubire - primul roman al maestrului Adrian Păunescu

Marţi, 20 iulie, Jurnalul Naţional apare împreună cu romanul "Vinovat de iubire", un roman pentru sufletele tuturor iubitorilor de literatură, semnat de Adrian Păunescu. "Vinovat de iubire" e povestea a doi bărbaţi care împărtăşesc un destin comun.

Doctorul Andrei Ionescu este un medic care administrează un sanatoriu de munte; personajul care mărturiseşte că a făcut "acel gen de medicină ce se ocupă şi de sufletul omenesc", în vreme ce alte personaje îl numesc "doctor de suflete". Pacientul Andrei Ionescu, actor şi poet renumit, e tratat în sanatoriul doctorului Ionescu, considerându-se (şi fiind considerat de medicul său) "bolnav de iubire". Unul pare a fi alter-ego-ul celuilalt, aşa cum înţelegem de la bun început: "Ce e acest om care îmi spune că nu poate suporta lumea şi că rolurile pe care le-a jucat vin noaptea peste el? Acum e doctor. Acum, el şi eu împărtăşim acelaşi destin. El e partea mea adormită. Eu sunt partea lui trează".

Romanul e montajul unui jurnal scris de pacientul Andrei Ionescu şi încredinţat medicului, alături de amintirile medicului însuşi... Principala problemă a pacientului Ionescu pare a fi un complex de vinovăţie - acesta se simte "vinovat de iubire" şi răspunzător pentru toate femeile pe care le-a iubit în viaţa lui. O parte din jurnalul său înfăţişează relaţiile trecute, care variază de la scene intime la pagini introspective, în care bărbatul îşi analizează sentimentele, începând din adolescenţă până la deplina sa maturitate.

×
Subiecte în articol: carte