x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Nu tăia cuticulele!

Nu tăia cuticulele!

de Gina Matei    |    11 Mai 2010   •   00:00
Nu tăia cuticulele!
Sursa foto: /THINKSTOCK

Cuticulele protejează unghia, fiind o barieră naturală împotriva bacteriilor. Prin urmare, tăierea cuticulelor ne expune la riscuri inutile, precizează Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med. Asta nu înseamnă că trebuie lăsate să crească excesiv. Astfel, pot împiedica dezvoltarea naturală a unghiilor, prin încetinirea şi îngreunarea creşterii acestora.

Iată ce ai de făcut! În primul rând, hidratează-le! În comerţ există o serie de produse create special pentru îngrijirea acestei zone. La un interval de câteva minute după ce ai aplicat crema, cu un beţişor din lemn sau din bambus se împing cuticulele către baza unghiei. Aceste mişcări trebuie făcute cu mare atenţie. O clipă de neatenţie poate duce la lezarea unghiei sau a cuticulelor.
Atenţie! "Această operaţiune se realizează doar o dată pe săptămână", atrage atenţia specialistul nostru.

CREME PENTRU UNGHII ŞI CUTICULE
Hidratându-ţi mâinile, ai grijă şi de cuticule. Aşadar, aplică zilnic o cremă pe mâini. Ideal ar fi ca, după fiecare spălare pe mâini, să aplici şi crema hidratantă. Specialistul nostru te sfătuieşte să alegi una care are în compoziţie un procent cât mai mare de apă şi care conţine vitamine pentru hrănirea unghiilor. În acest sens, cele mai bune creme sunt cele care conţin unt de shea, ulei de morcov, miere şi substanţe antioxidante care înmoaie cuticulele şi unghiile.

SEMN
Pielea înroşită din zona cuticulelor poate fi cauza unui metabolism încet sau a unei carenţe de acizi graşi esenţiali. Aşadar, optează pentru o alimentaţie bogată în fructe şi legume. De asemenea, nu trebuie să ocoleşti alimentele bogate în sulf şi siliciu, precum broccoli sau ceapă. Trebuie incluse şi alimentele bogate în biotină cum sunt: soia, cerealele, drojdia de bere.

RISC
Dizolvantul usucă foarte tare cuticulele. Aşadar, alege un lac de unghii rezistent, astfel încât să nu fii nevoită să ştergi unghiile mai des de o dată pe săptămână.

OBICEI PROST
Dacă obişnuieşti să îţi rozi cuticulele, medicul Viviana Iordache te sfătuieşte să renunţi la acest obicei prost. De ce? Pentru că prin roadere unghiile se întăresc, se inflamează, dor şi sunt dure.

VINOVAŢI
Vremea excesiv de rece sau de caldă, care usucă pielea, dar şi mâinile ţinute prea mult timp în apă, pot provoca deteriorarea pieliţelor din jurul unghiilor. Astfel, acestea capătă un aspect inestetic. Tocmai de aceea, protejează-ţi unghiile cu o cremă hidratantă şi nu sta prea mult cu mâinile în apă.

×
Subiecte în articol: cosmetica