x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lumea dervişilor rotitori

Lumea dervişilor rotitori

de Simona Chiriac    |    13 Aug 2009   •   00:00
Lumea dervişilor rotitori

Konya, bătrânul oraş turcesc ce a supravieţuit istoriei, este astăzi un loc vizitat de turiştii din întreaga lume în special datorită dervişilor rotitori (sau mevlevi, cum sunt numiţi prin părţile Anatoliei). În secolul al XIII-lea, poetul persan Rumi a înfiinţat un ordin religios - apropiat de sufism -, în care dansul mistic, ce presupune o năucitoare rotire, simbolizează de fapt drumul pe care pornesc oamenii către perfecţiune, către adevăr.



Conform ritualului, mevlevii poartă haine foarte largi la poale, de culoare albă, iar capul le este acoperit cu o căciulă din păr de cămilă. În timpul dansului, mâinile sunt ţinute lateral, astfel încât cea dreaptă să se îndrepte spre Dumnezeu, iar cea stângă (către care privirea este pironită) să fie orientată spre pământ. În ritmul tobelor, mevlevii se apropie astfel, simbolic, din ce în ce mai mult de Dumnezeu. Astăzi, dansul lor a devenit lumesc, turiştii putându-l admira în spectacolele organizate în restaurante sau hoteluri, sau sunt parte integrantă a unui muzeu al dervişilor.

Preparate pentru suflet
Ordinul dervişilor rotitori este faimos nu numai datorită dansului, dar şi a modalităţii aparte prin care obişnuiau să-şi prepare bucatele. Ele erau încărcate cu o mare putere spirituală ce putea purifica sufletul, şi nu întâmplător mevlevii şopteau rugăciuni în timp ce preparau mâncărurile.

În Konya foarte populare sunt cele din carne de miel, mere, gutui sau smochine. Un astfel de preparat, numit Kuzu ve Ayva Yahnisi (Mâncare de miel cu gutui şi scorţişoară), se află şi în meniurile restaurantelor. Se foloseşte cam un kilogram de carne de miel cu tot cu oase, care se taie în cuburi mai mari. Într-o tigaie se încinge unt şi se prăjesc bucăţile de carne, apoi se scot. În aceeaşi tigaie se pun zece cepe eşalotă descojite, iar când au început să se înmoaie se presară o linguriţă de scorţişoară măcinată, o jumătate de linguriţă de cuişoare, sare, piper şi patru căţei zdrobiţi. Se adaugă carnea şi se amestecă foarte bine. După câteva minute se pune o lingură de pastă de roşii şi o cană de apă clocotită. Cam după 30 de minute se presară o jumătate de legătură de pătrunjel proaspăt tocat. Toată această compoziţie se pune într-o tavă termorezistentă, iar deasupra se aşază feliile de la două gutui (după ce au fost ţinute în prealabil într-o soluţie de apă rece şi zeamă de lămâie). Deasupra lor se picură miere, apoi tava se lasă în cuptorul preîncălzit la 200 grade C, până când gutuile se caramelizează. Se serveşte caldă, alături de pilaf.

×
Subiecte în articol: cultura si piper