x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La "festCO", piesa românească e vedetă

La "festCO", piesa românească e vedetă

de Maria Sârbu    |    08 Mai 2009   •   00:00
La "festCO", piesa românească e vedetă
Sursa foto: /Teatrul Metropolis

Festivalul Comediei Româneşti "festCO", care se desfăşoară la Bucureşti între 6 şi 13 mai, în organizarea Teatrului de Comedie, şi-a propus, şi reuşeşte cred, să înveselească publicul chiar dacă această criză economică, asociată cu o caracatiţă, vine de-a valma peste noi, afectând în primul rând domeniile cele mai frumoase şi mai sensibile.



Actul artistic al celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti nu pare să fie influenţat de bugetul mic din acest an. Directorul artistic al "festCO", George Mihăiţă, şi directorul executiv, Traian Petrescu, au avut grijă să organizeze actuala ediţie în limita unui buget auster, dar "nu din sărăcie". Evident, trupele selecţionate sunt cazate în hoteluri nu chiar centrale, unele însă, care provin din oraşe din apropierea Bucureştiului, au fost de acord să plece imediat după spectacol, astfel nemaiavând nevoie de cazare. Apoi catalogul a fost editat de această dată nu color, ci alb-negru, tehnică mai puţin costisitoare. În schimb, tirajul a rămas acelaşi, pentru ca publicul să aibă la dispoziţie materialele promoţionale necesare. Se vor acorda premii, pentru că festivalul rămâne unul competitiv. Fără fast a fost deschiderea "festCO", dar important e să strălucească actul artistic.

VIŞNIEC, NELIPSIT
Deoarece festivalul a fost iniţiat pentru "a pune în valoare comedia românească", deschiderea actualei ediţii s-a făcut cu un text al celui mai jucat dramaturg român în lume, Matei Vişniec - "Mansardă la Paris", în regia lui Radu Afrim, montat anul trecut la Kulturfabrik din Luxemburg cu actori din Franţa, România şi Luxemburg (Premiul Presei la Avignon Off). De altfel, Matei Vişniec nu a lipsit fizic de la nici o ediţie a Festivalului "festCO", cu atât mai mult montările realizate pe piesele sale - în ţară sau în străinătate. Programul din acest an include, de asemenea, alte două spectacole de Vişniec: "Buzunarul cu pâine", cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu - care se joacă astăzi la Teatrul Metropolis - şi "Ioana şi focul", regia Cătălina Buzoianu - Teatrul de Comedie (10 mai).

ÎN CONCURS ŞI ÎN OFF
La această ediţie sunt selectate montări realizate şi pe textele lui I.L. Caragiale, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, Eugène Ionesco, Adrian Lustig, Lia Bugnar, Dana Măgdici sau Iulian Postelnicu. Selecţionerul Ion Parhon s-a orientat spre creaţiile semnate de regizorii Ion Caramitru, Dan Tudor, Dan Vasile, Lia Bugnar ş.a. În concurs au intrat teatre din Bucureşti - Teatrul Naţional, Teatrul Metropolis şi Teatrul de Comedie, iar din ţară - teatrele din Arad, Baia Mare, Tulcea, Constanţa şi Focşani. În competiţie au fost înscrise şi cele două spectacole din străinătate "Mansardă la Paris" (Luxemburg) şi "Scaunele" de Eugène Ionesco, regia Alain Bonneval Théâtre du Tropic/ Muséâtre/ Fontenay-en-Scènes (Franţa). Spectacolele sunt jurizate de Sanda Manu, Ileana Lucaciu şi Anca Pâslaru.

În afara concursului se vor juca "Conu' Leonida faţă cu reacţiunea" de I.L. Caragiale, spectacol al Clubului Copiilor Love & Care (Premiul "festCO" în cadrul Festivalului de Teatru pentru Liceeni "Jos Pălăria" ediţia 2008), cu elevi ai Liceului "Dinu Lipatti" şi "Ofertă de serviciu" de Lia Bugnar şi Dana Măgdici, cu studenţi UNATC, clasa conf. univ. dr. Doru Ana.

În secţiunea Off, va fi prezentat, la Comedie (10 mai), "Comic Magic Show" (Teatrul de Magie), iar la Café DéKO, începând cu ora 21:00, până duminică inclusiv, publicul este invitat la "Stand-up Comedy". Desigur, nu putea lipsi nici în acest an de la "festCO" Horaţiu Mălăele, care va recidiva cu recitalul extraordinar "Sunt un orb" chiar la finalul festivalului (13 mai).

Cu ocazia ediţiei din acest an, organizatorii au reuşit să inaugureze, în imediata apropiere a Teatrului de Comedie, Cafeneaua artistică "La Comedie". Aici se citesc, în cadrul Clubului de lectură festCO, textele câştigătoare ale Concursului de Comedie Românească, ediţia a IV-a, fiind lansat şi proiectul "Comedii uitate", iniţiat de revista Drama. Prima piesă a acestui proiect, coordonat de criticul Mircea Ghiţulescu, se intitulează "Neguţătorul de ochelari" de Tudor Arghezi. Un alt eveniment din festival este expoziţia "Comedia românească. Momente şi schiţe", realizată de  Muzeul Naţional al Literaturii Române şi vernisată ieri la Comedie.

×
Subiecte în articol: arte comedie festco