x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Insula pe care s-a cladit un nou paradis

Insula pe care s-a cladit un nou paradis

de Alexandra Chivu    |    27 Iul 2006   •   00:00
Insula pe care s-a cladit un nou paradis

Leganata de undele Oltului, e ca un ochi al cerului. Din soseaua pe care urla motoarele se zareste ca o plapanda radiografie a unui paradis apus. Uite asa... o fasie de uscat croita de Dumnezeu. Aici Schitul Ostrov. Despre a carui legenda, daca intrebi, maicutele incep sa-si faca cruce. E protejat de Dumnezeu, caci apele Oltului l-au ocolit. Nu la fel s-a intamplat cu Castrul roman Arutela.

Insula nascuta dintr-un miracol a rezistat blestemului barajului si potoapelor. Azi, Ostrovul adaposteste cea mai veche asezare monahala de maici din tara. Pe taramul protejat inexplicabil de o icoana gasita in noroi respira zece calugarite. Doar ele si o armata de licurici.

ZI CANICULARA. Toropeala si sudoarea ma fac sa am halucinatii tulburatoare, mai ceva ca-n Orient. Legatura cu Schitul Ostrov se face pe un pod imens, pe care parca iti castigi pasaportul spre Eden. In fata, o insula in mijlocul apei. Crucile manastirii stralucitoare in dogoarea soarelui se ivesc dupa o padure nesfarsita de plute, a carei liniste e curmata de clipocirile Oltului grabit. Culoare si pastel, miros de sfant. Dintre fardurile naturii, imbracamintea alba a micutului schit iti fura ochii.

LICURICII PAZNICI. Un amestec de vechi cu rugaciune, pe o corabie ce merge spre Dumnezeu. Maicutele sfioase, numa’ zece la numar, sunt singurele de pe insula. Abia isi trag sufletul si ridica privirea din pamant, dupa ce trudesc mai rau ca hamalii. Dar ele stiu. Sunt pe taramul binecuvantat. "Oltul curge la aproape doi metri de biserica. Cu toate astea, niciodata nu a fost inundata", imi spune sora Iuliana. Curtea schitului e plina de tot soiul de flori, cum numai in Biblie se pomeneste. Si nu e de mirare. Ani la rand, pe limba asta de pamant au crescut plante exotice, smochine, castani comestibili, lamaite. Veveritele coborau din copaci si iti furau din palma. Nelipsit era spectacolul divin a milioane de licurici, ce luminau dintre stejarii seculari, un fel de paznici ai insulei.

LEGENDA. Cand am intrebat cum a aparut insula, maicuta si-a facut cruce. Nici un raspuns nu parea mai complet decat cuvantul minune. Legendele spun ca un crestin a incercat sa treaca raul cu carul tras de boi. Dintr-o data, o furtuna a spulberat totul in jur, iar apele s-au umflat. In fata omului se ridicase un val urias. Inchinandu-se, barbatul s-a rugat sa scape de moarte, cu promisiunea ca va ridica o biserica in semn de multumire. "Dintre puhoaie a iesit un deal mare, iar valul s-a desfacut in doua. Asa a aparut insula Ostrov! Printr-o minune. Enoriasul a ridicat apoi o bisericuta din barne, pe care Nicolae Basarab a zidit un nou locas. Acesta in care stam noi", povesteste maicuta Iuliana. Se spune ca icoana facatoare de minuni care protejeaza schitul a fost gasita in pamant de un alt credincios aflat la ananghie. Oamenii vin adesea si se inchina la ea, cerandu-i diverse lucruri. Si schimba vieti. Datorita ei, unii s-au vindecat de boli, altii au putut avea copii. Tot icoana a salvat de la scufundare manastirea, in timp ce Oltul manios radea totul in jur.

BLESTEM. Prin anul 1980, sotii Ceausescu au vrut sa ridice in zona un baraj si sa dispara Ostrovul. Tot un miracol i-a facut pe cei doi sa se razgandeasca in utimul moment. "Nu au distrus manastirea, dar au adus betoane, iar paradisul a fost treptat ucis. Florile acelea nu s-au mai deschis vreodata, iar arborii s-au uscat", povesteste trista o calugarita. Se spune ca pentru ca au dracuit biserica inainte de plecare, sotii Ceausescu au avut atunci un accident rutier, fiind grav raniti. Pe patul de spital, Elena a visat icoana si pentru ca a salvat-o, ea a renuntat la ridicarea barajului. Manastirea dintre ape, invaluita in misterele tesute printre crengile arborilor seculari, s-a impus in fata eternitatii. Acolo unde clopotele rasuna ca o zi de sarbatoare, lumea de afara nu mai pare o amenintare. Tinerii isi saruta dragostea la fantana cu apa sfanta ca si cand nimeni nu ar fi sa ii priveasca. Si se mai spune ca locsorul asta mirific e fostul Eden si ca cine pleaca din el nu mai e la fel. Si totusi... Sa fi fost in Paradis, inainte sa inchid ochii peste tot?

UN FEL DE EDEN. Curtea Schitului Ostrov e plina de tot soiul de flori

CASTRUL ARUTELA. Daca Schitul Ostrov a scapat de mania Oltului, nu la fel s-a intamplat cu Castrul Arutela. La iesire din Calimanesti, in apropiere de Manastirea Turnu, pot fi admirate ruinele acestui castru roman. Construit in anii 137-138, Castrul Arutela a fost declarat in 1955 monument istoric de valoare nationala exceptionala. Dupa 1980, o parte din fostul obiectiv de aparare a fost stramutata, pentru ca in zona respectiva sa se ridice barajul de pe raul Olt, iar o parte din ruinele sitului este in prezent sub ape.

DRUM COMERCIAL. In jurul Castrului roman Arutela, cercetatorii au mai descoperit si unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane. Lucrarile mecanice si culturile agricole au condus insa la distrugerea acestuia. Specialistii spun ca romanii au venit in aceasta zona, deoarece aveau nevoie de informatii privind caile de comunicatii de pe teritoriul Daciei. In judetul Valcea exista sapte castre romane, protejate prin lege.

MINUNEA
"Dintre puhoaie a iesit un deal mare, iar valul s-a desfacut in doua. Asa a aparut insula Ostrov! Printr-o minune. Enoriasul a ridicat apoi o bisericuta din barne, pe care Nicolae Basarab a zidit un nou locas. Acesta in care stam noi" PARADIS UCIS
"Nu au distrus manastirea, dar au adus betoane, iar paradisul a fost treptat ucis. Florile acelea nu s-au mai deschis vreodata, iar arborii s-au uscat"
maicuta Iuliana
×
Subiecte în articol: insula