x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 2 august 2004: Cuca-Macaii - "Daca nu avem apa, toata lumea ne ocoleste"

2 august 2004: Cuca-Macaii - "Daca nu avem apa, toata lumea ne ocoleste"

02 Aug 2004   •   00:00
2 august 2004: Cuca-Macaii - "Daca nu avem apa, toata lumea ne ocoleste"

Cuca Macaii nu este nici pe departe un loc de la capatul pamantului, asa cum crede toata lumea. Localitatea este asezata intre dealuri, la 8 kilometri de soseaua care leaga Pitestiul de Ramnicu-Valcea.

Comuna Cuca, ce cuprinde si satul Macai. Spun localnicii ca pe vremuri, Cuca ar fi apartinut de comuna Macai, de unde si denumirea. Astazi, cea mai mare problema a locuitorilor din zona este apa potabila.
ANDREEA TUDORICA

Astazi, comuna Cuca, asezata la intersectia judetelor Valcea si Arges, se intinde pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare si are aproximativ 2.350 de locuitori. Cand intri in comuna Cuca, linistea te cuprinde imediat. Oamenii sunt aproape toti la muncile campului, cu mic, cu mare. Ulitele sunt aproape goale, iar in fata caselor nu vezi bancute sau oameni care sa stea la "barfe". Cand ajungi aici, locuitor necunoscut al tinuturilor, nu stii ce sa admiri mai intai: livezile de prun si mar sau boii, animale specifice acestei zone. In Cuca exista opt biserici, dintre care trei sunt monumente istorice.

ISTORIC. Localitatile Cuca si Macai s-au unit in anul 1938, dar au urmat apoi 10 ani de procese intre fostele conduceri ale celor doua pentru despartire. In anul 1968, Launele de sus s-a alipit la Cuca, din diverse motive, cum ar fi lipsa populatiei din ambele localitati. Denumirea de Cuca vine de la ridicaturile pe care si le-au facut oamenii la podurile caselor pentru a intra lumina si care se numesc in aceasta zona cuci. Acest tip de case cu cuci a fost proiectat si construit cu mult timp inainte, dar a devenit traditie si, astazi, majoritatea caselor din Cuca sunt construite astfel. Satele care formeaza comuna Cuca au denumiri din cele mai diverse, iar etimologia acestora se gaseste in diferite situatii, cum ar fi de exemplu Barbalani (pentru ca barbatii din zona, locuitori ai vremurilor lui Tudor Vladimirescu, purtau toti barbi), Launele (pentru ca in locurile respective obisnuiau sa spuna ca merg la unele fete), Macaii (de la primii locuitori, pe care ii chema Macai), Sinesti (de la primii locuitori, pe care ii chema Sinescu) si asa mai departe.

FARA APA. Desi au cablu tv de un an, locuitorii comunei nu nici pana astazi apa potabila in gospodarie. Femei, batrane, copii trebuie sa coboare dealurile pentru a ajunge la fantani de unde "sa se aprovizioneze" cu apa potabila pentru o saptamana sau doua. Cine este mai norocos si are masina cara, pentru familia lui, si chiar si pentru vecini, apa gata imbuteliata de la magazinele de langa orasele invecinate, Pitesti sau Ramnicu-Valcea. In ceea ce priveste adaparea animalelor din gospodarie, lucrurile stau un pic mai simplu. Aproape fiecare gospodar are in curte sau livada un ochi de apa, un helesteu, i-am zice, in care se acumuleaza apa de la ploi si zapezi tocmai buna de baut pentru animale. Daca este seceta mare seaca si acestea. Primarul comunei, Gheorghe Cervatescu, a promis ca va trage conducta de apa prin toata comuna, dar batranii satului spun ca nu vor mai apuca ziua aceea. La un buget de 6 miliarde de lei anual pentru Primaria Cuca, proiectul de tragere a unei conducte de apa, in valoare de 70 de miliarde de lei, este ca si fata morgana. Autoritatile asteapta fonduri PHARE sau proiecte SAPARD care sa ii ajute sa rezolve cea mai importanta problema a comunei, cea a apei potabile. "Neavand apa si cale ferata, toti investitorii se feresc de noi", spune primarul.

TINERII PLEACA. Supararea cea mai mare a localnicilor este ca din cauza lipsei apei, in zona, nu se poate face mai nimic. Zona este frumoasa, iar agroturismul ar putea avea un mare succes aici, insa din cauza lipsei apei si a caii ferate nu atrage pe nimeni. Ba mai mult, tinerii din comuna pleaca la oras pentru a gasi locuri de munca. Doar patru-cinci familii venite de la oras si-au facut in ultimii ani case in zone linistite din comuna, pentru a mai scapa de stresul si zgomotul cotidian citadin. Destul de multi tineri au parasit comuna pentru a lucra chiar in strainatate, dar localnicii spun ca e pacat sa mearga sa lucreze la "munca de jos" cand acestia au studii si "ar putea face treaba buna" in tara.

SCHIMBARE

"Pe vremuri, perechile de boi erau multe. Dar s-a renuntat la boi in gospodarii atata timp cat nu produc nimic" - Localnic Cuca

PROIECTE

"Vrem sa rezolvam problema apei potabile. Ca, neavand apa si cale ferata, toti investitorii se feresc de noi" - Gheorghe Cervatescu primar

GOSPODARIE

Zona in care se afla Cuca este recunoscuta pentru frumusetea bovinelor, in special a boilor. In aproape fiecare gospodarie exista cel putin un bou folosit de oameni la tractiune. Pe vremuri, perechile de boi erau mai multe. Dar faptul pentru care s-a renuntat la boi in gospodarii este ca nu are la ce sa le foloseaca un bou "atata timp cat nu produce nimic". Si in asemenea cazuri prefera sa cumpere o vacuta si astfel isi asigura cel putin laptele si branza pentru familie.

POMICULTURA

Localnicii se ocupa in principal cu agricultura si pomicultura. La tot pasul intalnesti livezi de pruni si meri. In aceasta zona, pomicultura are succes pentru ca piata este buna, soiul de prun este bun, iar fructele se vand in pietele din apropiere. In Cuca, pomicultura s-a extins abia in ultimii ani, iar tuica se fabrica iarna, in localitate existand cinci-sase cazane autorizate. Autoritatile spun ca pe vremea interzicerii fabricarii tuicii se facea foarte multa tuica si la galeti.
×
Subiecte în articol: zonă comună descoperirea romaniei cuca