x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 8 iulie 2004: Darabani - Misterul vechii biserici

8 iulie 2004: Darabani - Misterul vechii biserici

08 Iul 2004   •   00:00

O monografie a Darabaniului, publicata in anii ’30, sustine ca vechea biserica din centrul orasului ar fi fost realizata dupa planurile uneia dintre cele mai mari biserici ale crestinatatii, Sfanta Sofia din Istanbul. Teoria ridica unele semne de intrebare.

ALEXANDRU NASTASE, CRISTIAN PETRU

Putinii turisti care ajung in orasul in apropierea caruia se agata harta in cui au parte in Darabani de un obiectiv care, potrivit unor surse documentare, ar putea fi unicat in lume si de o valoare inestimabila. Cand vii cu masina dinspre Botosani nu trebuie sa rulezi mai mult de un minut ca sa ajungi in centrul micului targ. Acolo, pe partea dreapta a drumului, se inalta biserica veche a orasului. Este o constructie bizantina, fapt inedit pentru bisericile din nordul Bucovinei, iar legenda care inconjoara locasul este impresionanta.

CELE DOUA BISERICI. Acum cateva zeci de ani, nordicul oras era plin de locase de cult. Evreii - cu ale lor, crestinii - cu ale lor. Astazi, nu mai exista nici o sinagoga in Darabani si mai sunt doar doua biserici. Localnicii nu le incurca niciodata: cea din centru, constructie realizata in secolul al XIX-lea e "biserica veche", in timp ce mai incolo, peste soseaua nationala, aproape de autogara, se afla "biserica noua", inaltata imediat dupa Revolutie. Soseaua nationala imparte si enoriasii celor doua parohii. Cu "biserica noua", lucrurile sunt clare. In 1989 exista un singur locas de cult, "biserica veche". Era in reconsolidare, dar lucrarile avansau greu, banii lipseau, iar credinciosii au decis sa construiasca o noua biserica. Locul ales a fost un imas de dincolo de soseaua nationala, iar lucrarile au durat cativa ani.

MINUNI

Pe langa forma deosebita si misterioasa sursa de inspiratie a constructorilor, Biserica Sfantul Nicolae din Darabani mai ascunde un lucru inedit. Icoana Sfantului Spiridon, situata in apropierea altarului, aduce belsug si fericire celor care se roaga. "Este, intr-adevar, o icoana deosebita, este foarte mare si il reprezinta pe Sfantul Ierarh Spiridon. Provenienta sa nu se cunoaste, dar cel mai probabil a fost donata inca de la constructie patrimoniului bisericii. Am incercat sa aflu mai multe despre originea sa, dar nu am gasit nicaieri vreo referire. Enoriasii mi-au spus ca s-au rugat pentru intelepciune, pentru iertarea pacatelor, pentru reusita la examene si alte lucruri bune si dorintele le-au fost implinite", a spus parintele Dumitru Avirvarei. Dar cel mai important, icoana este scoasa din biserica pentru "Randuiala la vreme de neplouare". "Am facut slujba Sfantului Maslu, apoi am scos icoana din biserica, am dus-o pe camp, am facut slujba, iar a doua zi, intr-adevar, a plouat. S-a intamplat chiar saptamana trecuta", marturiseste parintele Avirvarei.

CONSTRUITA IN SASE ANI

Biserica veche poarta hramul Sfantului Ierarh Nicolae si este ctitoria lui Theodor Bals, intemeietorul mosiei Darabani. Constructia a inceput in 1834 si s-a terminat in 1840. O monografie din 1937 a orasului Darabani lanseaza o teorie surprinzatoare asupra construirii bisericii. Potrivit autorului Emil Costeanu, avocat doctor in Drept si fost primar al orasului, Biserica Sfantul Nicolae ar fi o copie fidela in miniatura a impunatoarei Biserici Sfanta Sofia, construita in primul mileniu de imparatii Bizantului si devenita moschee dupa caderea Constantinopolului. "Insusi Theodor Bals s-a deplasat la Constantinopol, de unde s-a intors cu autorizatie obtinuta personal de la patriarh de a inalta la Darabani o biserica-replica in miniatura a Sfintei Sofia", se arata in monografia orasului. Ipoteza pare a fi sustinuta de arhitectonica bisericii. Biserica are trei cupole. Cea mare, de deasupra naosului, are la baza o piramida octogonala si forma semisferica. Nu are nici un fel de bare de sustinere, ca si cupolele de la Sfanta Sofia. Nu exista insa nici un document care sa certifice sau sa infirme aceasta legenda. Arhiva bisericii a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand preotii au decis sa o mute la o biserica din Teleorman. Trenul care transporta documentele a fost bombardat, iar intreaga arhiva a fost distrusa. Poate ca adevarul despre construirea bisericii - refacuta de mai multe ori, ultima data in 1989 - nu va iesi niciodata.
×
Subiecte în articol: biserica descoperirea romaniei darabani