x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romănii prostestează miercuri la Roma

Romănii prostestează miercuri la Roma

de Miruna Cajvaneanu    |    02 Oct 2007   •   00:00

Corespondenţă din Roma
Partidul Romanilor din Italia (PIR) a obţinut in cursul serii de luni, 1 octombrie autorizaţia de a organiza manifestaţia anunţată pentru data de miercuri, 3 octombrie.



Corespondenţă din Roma
Partidul Romanilor din Italia (PIR) a obţinut in cursul serii de luni, 1 octombrie autorizaţia de a organiza manifestaţia anunţată pentru data de miercuri, 3 octombrie.

Cererea a fost aprobată de către Chestura generală a capitalei italiene in timp record. Potrivit reglementărilor in vigoare, este necesar un preaviz de trei zile pentru a obţine o autorizaţie de meeting in centrul Romei.
 Â
Prin urmare, manifestaţia va avea loc miercuri, 3 octombrie, incepănd cu ora 17,00 ora locală in Piazza San Marco din centrul Romei. Piaţa San Marco se află in imediata vecinătate a primăriei oraşului (Campidoglio) lăngă Piaţa Venezia.
 Â

Vin din toată Italia

"Am primit semnale de susţinere din toată Italia. De exemplu romănii din Torino ar vrea să organizeze o manifestaţie asemănătoare. Am contactat şi alte asociaţii din Lazio care şi-au exprimat adeziunea şi vor să participe miercuri. Va fi prezentă şi o delegaţie din partea partidului Insieme per l’Italia ( Impreună pentru Italia). Vom cere primarului Veltroni instituirea unei comisii comune permanente impreună cu reprezentanţi ai romănilor. Romănii trebuie să fie implicaţi in decizii şi declaraţii care ii privesc, pentru că sunt direct interesaţi" a declarat Preşedintele Partidului Identitatea Romănească, Giancarlo Germani.

Organizatorii fac un apel către comunitatea de romăni din zona Romei: "ştim că miercuri e o zi de lucru, dar trebuie să arătăm că existăm şi noi, romănii cinstiţi. Mai ales ne adresăm asociaţiilor de romăni să trimită reprezentanţii lor. Noi nu cerem decăt să fim respectaţi".


Atacurile din presă

 Decizia de a organiza o manifestaţie a fost luată in urma intensificării atacurilor din presa italiană asupra comunităţii romăneşti din Italia. Primarul Walter Veltroni a afirmat, fără să indice pănă in prezent sursa informaţiilor sale, că "75% din arestaţii la Roma din primele 8 luni ale anului sunt romăni". El a avertizat autorităţile de la Bucureşti, invinuindu-le că nu işi asumă răspunderea faţă de fluxul de romăni inspre Italia, şi ameninţănd cu intervenţia Uniunii Europene.
Partidul Indentitatea Romănească a anunţat că măine va cere primarului Romei, să constituiască " o comisie consultativă permanentă cu membrii comunităţii reprezentată de cele doua partide politice pentru a aborda in mod real şi nu demagogic şi superficial problema de bază a integrării străinilor care trăiesc şi lucrează cinstit in Italia. Acest lucru, de cele mai multe ori folosit ca instrument de manipulare mediatică, este esenţial pentru un viitor liniştit şi fructuos al Peninsulei".

"Cetăţenii străini şi mai ales romănii, işi manifestă indignarea de a fi mereu catalogaţi ca şi raufăcători fiind victimele anumitor partide politice care, in loc să se autosesizeze de lipsa unei legislaţii adecvate, invinovăţesc acele straturi sociale fără protecţie civică cum ar fi străinii. Cetăţenii străini incearcă sa se integreze activ şi cu entuziasm in viaţa socială, politică şi administrativă in zonele de rezidenţă şi vor să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală a societătii italiene fără a fi folosiţi ca şi tapi ispăşitori de fiecare dată cănd se incearcă distragerea atenţiei opiniei publice de la adevaratele probleme" - precizează un comunicat al PIR.

Ministrul italian de Interne a anunţat că analizează posibilitatea de a acorda autorităţilor locale dreptul de a expulza cetăţeni comunitari, in special romăni.

×
Subiecte în articol: diaspora italia