x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 24 de măsuri anticriză

24 de măsuri anticriză

de Vali Blanaru    |    07 Iul 2009   •   00:00
24 de măsuri anticriză
Sursa foto: Christian Silva/Editura Intact

Eliminarea impozitului minim începând cu 1 septembrie, plata TVA doar după încasarea facturilor, reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte şi acordarea de facilităţi firmelor care înfiinţează noi locuri de muncă sunt câteva din măsurile Planului anticriză întocmit de alianţa PSD-PC.



Planul conţine 24 de măsuri structurate pe 5 mari capitole: stimularea activităţii unor sectoare industriale cu efecte de antrenare a economiei, creşterea eficienţei şi a transparenţei cheltuirii banului public, sprijinire a mediului de afaceri, înfiinţare/ menţinere de locuri de muncă şi solidaritate socială şi atragerea investiţiilor străine directe. Planul anticriză a fost prezentat ieri de preşedintele PSD, Mircea Geoană.

CASE CU CHIRII SUBVENŢIONATE
Dezvoltarea economiei va fi stimulată prin Crearea unui Fond Naţional de Locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, supuse regimului de închiriere, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii. Prin acest program se urmăreşte stimularea producţiei autohtone şi a consumului, prin creşterea cererii de materiale de construcţie, mobilier şi aparatură electrocasnică. Acest program se va aplica pentru locuinţe noi, complet mobilate şi utilate. Programul va începe în toamna anului 2009 şi va costa 2 miliarde de euro.

O altă măsură este înfiinţarea unui Fond de Investiţii pentru Infrastructură şi Dezvoltare Regională, din care să fie finanţate multianual 100 de proiecte considerate prioritare (educaţie, sănătate, eficienţă energetică, autostrăzi, drumuri judeţene, dezvoltare rurală, alimentare cu apă, apărare împotriva inundaţiilor).

Planul conţine un set de măsuri pentru sectorul agricol: reabilitarea a 1,5 milioane de hectare până în 2014; prin investiţii în sistemele de irigare reduce preţul energiei electrice pentru irigaţii, înfiinţarea unei reţele de pieţe de gros pentru preluarea legumelor şi fructelor, prelungirea cu 2 ani a perioadei de tranziţie în ceea ce priveşte standardele de procesare pentru lapte crud şi carne. Agricultura va fi ajutată prin intermediului Fondului de Garantare a Creditului Rural, care va sprijini înfiinţarea de noi ferme şi la facilitarea desfacerii produselor agricole (prin pieţe volante, tancuri de colectare a laptelui, abatorizare).

Alte măsuri pentru sunt extinderea "programului Rabla" pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009 şi înfiinţarea unui program de tip Rabla pentru tractoare şi alte utilaje agricole începând de la 1 ianuarie 2010.

Chelturirea banului public va fi strict monitorizată. În acest scop se va înfiinţa Consiliul pentru supravegherea cheltuirii fondurilor publice, care va fi format din reprezentanţi ai instituţiilor statului, dar şi experţi independenţi (firme de audit). Utilizarea platformei sistemului electronic de achiziţii publice va deveni obligatorie.

MEDIUL DE AFACERI
Reducerea blocajului financiar va fi posibilă o dată cu plata TVA la încasarea facturii. Această iniţiativa poate reduce semnificativ o parte a economiei subterane, prin dispariţia "facturilor la negru".

Impozitului minim pe cifra de afaceri va fi eliminat începând de la 1 septembrie 2009. Costurile menţinerii acestui impozit sunt mult mai mari, având în vedere dispariţia a zeci de mii de firme care antrenează pierderea de locuri de muncă în paralel cu creşterea cheltuielilor de la bugetul asigurărilor sociale.




Firmele care timp de trei ani consecutiv şi-au plătit la zi datoriile vor primi o bonificaţie de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Aceeaşi reducere se va aplica şi persoanelor fizice care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie a fiecărui an. Ministerul Finanţelor va fi penalizat pentru depăşirea termenului legal de rambursare TVA şi pentru orice întârziere a plăţilor realizate de instituţiile statului către agenţii economici. Firmele vor beneficia şi de introducerea amortizării regresive a activelor achiziţionate în 2009 şi 2010.

LOCURI DE MUNCĂ
O serie de facilităţi se vor acorda pentru crearea de noi locuri de muncă. Toţi angajatorii care înfiinţează minimum 10 noi locuri de muncă pentru şomeri sau absolvenţi de şcoală vor primi o bonificaţie de 50% la plata CAS în primul an şi de 25% pentru cel de-al doilea an. Microfirmele care înfiinţează locuri de muncă vor fi scutite, începând de la 1 septembrie, până la sfârşitul anului 2010, de la plata contribuţiilor sociale, în limita salariului de 1.000 de lei.

O măsură de solidaritate socială este reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte. Astfel se va asigura protecţia socială a celor mai săraci români. Nivelul cotei reduse TVA va fi stabilit după calcularea de către Ministerul de Finanţe a impactului bugetar pe care îl va avea această măsură.

Factura la energie va fi redusă cu o treime pentru consumatorii casnici, în funcţie de nivelul veniturilor, dar şi pentru agenţii economici afectaţi de criza economică. Măsura se va aplica timp de 6 luni, cu începere de la 1 septembrie, prin creşterea la 90% a ponderii în coşul de calcul pentru gazele naturale din producţia internă şi la 50% pentru energia electrică. Atragerea de investiţii străine va fi stimulată prin încheierea de parteneriate public-privat pentru proiectele de infrastructură (rutieră, construire de locuinţe, utilităţi).

Pentru investiţiile care depăşesc 10 milioane de euro sau creează peste 250 de noi locuri de muncă se vor acorda facilităţi şi înlesniri, conform legislaţiei.


"Greşelile majore" ale Guvernului Boc
La şase luni de guvernare, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat că cele "trei greşeli majore pentru care Guvernul Boc a eşuat în lupta cu criza economică sunt: managementul intenţionat anapoda al fondurilor publice, lentoarea proiectelor de investiţii şi sufocarea mediului de afaceri cu taxe". În acest context, Dan Voiculescu a subliniat că Alianţa PSD-PC are obligaţia de a pune pe masa Coaliţiei o viziune pe termen mediu şi lung, un plan cu măsuri ale cărui principii să fie redefinierea mixului de politici economice şi fiscale pentru stimularea investiţiilor publice şi susţinerea mediului de afaceri, conturarea unui pachet de acţiuni sociale pentru segmentele sociale sărace şi managementul eficient al banilor publici.

×
Subiecte în articol: economic