x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 32 de milioane € pentru sediul SPP

32 de milioane € pentru sediul SPP

22 Mar 2010   •   00:00

Cu bugetul în piuneze, fără bani pentru pensii şi salariile bugeta­rilor, Ca­bi­netul Boc alege calea investiţiilor publice scumpe, aiuritoare şi inutile, de genul noului sediu al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), pentru care a alocat 136 milioane de lei (32 mi­lioane de euro), scrie cotidianul Financiarul. Licitaţia a fost câş­tigată de un amic al ministrului Eco­no­mi­ei, Adriean Videanu, Raul Doicescu, care deţine compania de construcţii Bog'Art.

Ce ar fi putut face Guvernul, dar şi mediul privat cu această sumă mare pentru un buget de criză, astfel încât fie să le fie atribuită o întrebuinţare publică mai bună, fie să fie o investiţie privată care să scoată bani, şi nu care să consume resurse la infinit. "Din punct de vedere al preţurilor actuale cu suma pe care Guvernul o alocă pentru noul sediu al SPP se pot construi circa 890 de apartamente cu 600 de euro/metru pătrat şi cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi", spune Dragoş Dragoteanu, analist imobiliar al agenţiei Euroest.

Cu aceeaşi sumă aruncată de Guvern pe sediul "bătăuşilor" preşedintelui s-ar executa de 17 ori lucrările de consolidare şi mo­dernizare a unui corp al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti
sau s-ar fi putut reabilita circa 22 de şcoli din Bucureşti, unde Primăria Bucureştiului plăteşte circa 1,5 milioane de euro pentru o astfel de lucrare. Ce s-ar fi putut face în mediul privat cu aceeaşi sumă dacă banii nu ar fi fost smulşi de la noi prin taxe şi impozite şi aruncaţi pe mâinile bodyguarzilor politrucimii autohtone - mai ales a celei care deţine puterea?

"Excluzând preţul terenului, cu suma pentru construcţia sediului SPP s-ar putea construi 64.000 de metri pătraţi de birouri, 85.000 de metri pătraţi de locuinţe şi un mall cu o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi", spune Liviu Ureche, vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România - APAIR.


AMICUL LUI VIDEANU, CONSTRUCTORUL SPP
Pe lângă inutilitate, noul sediu al SPP este o afacere de familie PD-L. Raul Doicescu, acţionarul majoritar al firmei câştigătoare a licitaţiei pentru atribuirea contractului de construcţie clădiri, Bog'Art SRL Bucureşti, este asociat cu ministrul Economiei, Adriean Videanu. Cei doi deţin participaţii în compania Equity Invest. Aceştia au colaborat bine şi când Adriean Videanu era primar ge­neral al Capitalei.
Cea mai strânsă legătură de business între Doi­cescu şi Videanu este adusă de controversatul proiect al Cathedral Plaza, clădirea ridicată de Bog'Art în imediata vecinătate a monumentului istoric Catedrala Sfântul Iosif şi "blagoslovită" cu autori-zaţii de Primăria Capitalei, condusă pe atunci de Adriean Videanu.

×
Subiecte în articol: redactie