x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 4,5 miliarde de euro, depuse în afara ţării

4,5 miliarde de euro, depuse în afara ţării

de Daniela Ivan    |    16 Feb 2010   •   00:00
4,5 miliarde de euro, depuse în afara ţării
Sursa foto: John Kolesidis/REUTERS

Firmele şi românii cu bani au ales să-şi ţină o parte din economii în străinătate. Plasamentele în conturile bancare din afara ţării au ajuns la circa 4,466 miliarde de euro, echivalentul a aproape o pătrime din depozitele din ţară.



Criza financiară a determinat firmele româneşti şi pe românii înstăriţi să-şi facă economii şi în străinătate, nu numai în ţară, pe principiul "nu-ţi ţine ouăle în acelaşi coş". Astfel, la finele anului trecut, persoanele fizice şi juridice române aveau depozite în afara ţării în valoare de 4,466 miliarde de euro, iar în băncile din România de circa 17,35 miliarde de euro. "Marea majoritate a acestor depozite sunt făcute de firme, nu de persoane fizice", ne-a explicat un reprezentant al BNR. Aşa se explică şi apetenţa scăzută a companiilor de a mai economisi în România, probabil şi din cauza plafonului de garantare a depozitelor bancare care s-a ridicat la echivalentul a 50.000 de euro abia în iulie 2009.

Drumul banilor
Depozitele deţinute de persoanele române în străinătate au crescut anul trecut cu 80,6%, la 4,46 miliarde de euro, după ce au atins în septembrie maximul istoric, de peste 5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR).

Totuşi, criza financiară şi măsurile BNR de garantare a depozitelor bancare la echivalentul a 50.000 de euro a redus din elanul românilor de a-şi trimite banii în străinătate, iar în ultimul trimestru al anului trecut aceste plasamente au coborât cu circa 17%, de la 5,39 miliarde de euro la 4,466 miliarde de euro. Spre comparaţie, în decembrie 2008, plasamentele persoanelor fizice şi juridice în afara ţării erau de 2,514 miliarde de euro, iar în decembrie 2007 acestea erau de 2,542 miliarde de euro.

Pe de altă parte, economiile în băncile din România ale populaţiei şi firmelor, atât în lei, cât şi în valută, se situau la 72,9 miliarde de lei, în decembrie 2009. Asta înseamnă 17,35 miliarde de euro, la un curs de 4,2 lei/euro.

Deşi suma este cu 26,1 miliarde de lei mai mare faţă de decembrie 2008, firmele au depus doar cu 500 de milioane de lei mai mult decât în urmă cu un an. Ceea ce explică plasarea banilor în afara ţării.

×
Subiecte în articol: economic